Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prvi put proglašen zdravim

Javio nam se Hrvat iz Njemačke kojem je nakon četiri mjeseca opet dijagnosticirana korona: "Mislio sam da sam miran za ovu godinu..."

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatu iz Njemačke u kolovozu je dijagnosticirana zaraza koronavirusom nakon što je bio zaražen i u travnju kad je po isteku karantene proglašen zdravim. U međuvremenu nije osjećao nikakve simptome, a nitko od njegovih kontakata nije zaražen.

Čitatelj portala DNEVNIK.hr koji već dugi niz godina živi i radi u Frankfurtu ostao je u šoku kad mu se tijekom godišnjeg odmora u Hrvatskoj naglo pogoršalo zdravstveno stanje te mu je u Njemačkoj potvrđeno kako je zaražen koronavirusom.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Ne bi to bilo ništa čudno da 54-godišnji Stjepo (identitet poznat redakciji), inače srčani bolesnik, na koronavirus nje bio pozitivan i u travnju kad je bio u Njemačkoj. Tada je nakon 14 dana u karanteni proglašen zdravim s obzirom na to da više nije imao simptome.

Budući da nakon prve dijagnoze u travnju nije ponovno testiran prije izlaska iz karantene, Stjepo kaže da ne može sa sigurnošću tvrditi da je ponovno zaražen, već je moguće da je cijelo vrijeme bio zarazan te se virus cijelo vrijeme zadržao u organizmu. 

Ipak, naglašava kako se tijekom ta četiri mjeseca između dvije dijagnoze osjećao dobro te nitko od njegovih mnogobrojnih kontakata nije obolio.

"Kako je moguće da dva puta dobijem isti virus"

"Prvi pozitivan test sam imao 24. 4. 2020 i imao sam 14 dana lakše simptome i zato nisam morao u bolnicu, ali sam 14 dana bio bolestan i ležao u krevetu s bolovima u cijelom tijelu. Mislio sam da sam bar ovu godinu siguran od te bolesti. Od 3. srpnja do 10. kolovoza bio sam na godišnjem u Hvaru, Zagrebu i Županji, a čim sam dobio temperaturu, sjeo sam u auto i došao u Njemačku, gdje mi je ponovno potvrđena dijagnoza zaraze koronom. Nitko mi ne zna reći kako je moguće da dva puta dobijem isti virus", kaže naš sugovornik.

Svoje dijagnoze Stjepo je potvrdio i medicinskom dokumentacijom, a kako kaže, ovog će puta, nakon što četiri dana ne bude imao simptome, inzistirati da ga se ponovno testira prije no što izađe iz karantene.

"Drugi put sam imao temperaturu od 40 stupnjeva, boljelo me cijelo tijelo, imao sam proljev i potpuno sam onemoćao. Sad mi je malo bolje, ali i dalje imam temperaturu od 38 stupnjeva i nadam se da ću uskoro ozdraviti. Moja žena i djeca također su se testirali i srećom su negativni", kaže Stjepo.

Kako nam je naknadno javio, u međuvremenu su ga kotaktirali s Robert Koch instituta radi daljnjih analiza, jer je on prvi takav slučaj.

Muškarac iz Hong Konga ponovno pozitivan

Iako iz njegova slučaja nije u potpunosti jasno je li dva puta zaražen ili je riječ o staroj zarazi koja se reaktivirala, liječnici iz Hong Konga nedavno su dokazali kako je ponovna infekcija koronavirusom moguća.

Podsjetimo, liječnici iz Hong Konga smatraju da je 33-godišnjak prilikom prve infekcije vjerojatno razvio određenu razinu imuniteta koji ga je kod ponovljene zaraze zaštitio od ozbiljnijeg razvoja bolesti COVID-19.

Muškarac koji je prije četiri i pol mjeseca prebolio COVID-19 ponovno je pozitivan na koronavirus, što je slučaj koji pokazuje da je ponovna infekcija moguća, tvrde liječnici iz Hong Konga.

Ovoga puta, pokazala je genetička analiza, zarazio se drugačijim sojem, i to vjerojatno kada je bio na putu u Španjolskoj. Nakon povratka s putovanja stanje mu se pogoršalo, no nije imao klasične simptome bolesti COVID-19, što pokazuje da je uhvatio drugačiji soj istog virusa, onog koji cirkulira Europom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene