Liječnici iz Hong Konga smatraju da je 33-godišnjak kod prve infekcije vjerojatno razvio određenu razinu imuniteta koji ga je kod ponovljene zaraze zaštitio od ozbiljnijeg razvoja bolesti COVID-19.


Muškarac (33) koji je prije četiri i pol mjeseca prebolio COVID-19 ponovno je pozitivan na koronavirus, što je slučaj koji pokazuje da je ponovna infekcija moguća, tvrde liječnici iz Hong Konga.

Vezani članci Nikola Grmoja, potpredsjednik Mosta Grmoja o referendumu: "Sve je spremno za predaju, sve njihove namjere padaju u vodu, preostaje im samo utvrditi da imamo dovoljan broj potpisa" Cijepljenje na Velesajmu u Zagrebu - 2 Mnogi su spremni prije se zaraziti nego cijepiti. Epidemiologinja objašnjava: ''To je apsolutno jako loša ideja''

Zdrav muškarac pozitivan je na koronavirus bio i prije četiri i pol mjeseca, kada je imao blage simptome bolesti. Ovoga puta, pokazala je genetička analiza, zarazio se drugačijim sojem i to vjerojatno kada je bio na putu u Španjolskoj. Nakon povratka s putovanja stanje mu se pogoršalo no nije imao klasične simptome bolesti COVID-19, što pokazuje da je 'uhvatio' drugačiji soj istog virusa, onog koji cirkulira Europom.

Da je drugi put zaražen pokazao je uobičajen pregled u zračnoj luci.

Liječnici smatraju da je vjerojatno razvio određenu razinu imuniteta koji ga je kod ponovljene infekcije zaštitio od ozbiljnijeg razvoja bolesti.

Tek nekoliko slučajeva ponovljene infekcije zabilježeno je u svijetu, no stručnjaci su tvrdili da je riječ ili o pogrešci kod testiranja ili o neaktivnim stanicama virusa koje su zaostale u organizmu.

Istraživači Li Ka Shing medicinskog fakulteta pri Sveučilištu u Hong Kongu u stručnoj publikaciji objavili su da je ovaj slučaj prvi koji dokazuje ponovljenu infekciju koronavirusom, prenosi Daily Mail.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju