Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nemamo za svoje potrebe

A IMAMO IDEALNE UVJETE Što to guši hrvatsku proizvodnju?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li da od 10 krušaka na hrvatskim policama - samo jedna dolazi iz domaće proizvodnje? A sličnih primjera je mnogo.

Iako imamo idealne uvjete za nasade voćki - hrvatsku proizvodnju već godinama guši pretjeran uvoz.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Usporedba cijena Danas smo tri svinjska odreska platili 15 kuna, a prije tri mjeseca... Slika nije dostupna Berba pred vratima Evo kakve će posljedice Putinova zabrana ostaviti na kupce

Kruške - talijanske. I paprika iz inozemstva - iz Španjolske. Grožđe - također! A sve možemo proizvoditi u Hrvatskoj.

Količina voća za svoje potrebe nemamo dovoljno. 'Naši imaju male količine robe. Kad ne bi bilo uvoza, naši bi njima nabili cijenu tako da ne bi čovjek ni to malo mogao kupiti', rekla je Neda Kruneš, prodavačica.

A iz hrvatskog novčanika plaća se ono što je jeftinije - uvozno. Kupci bi radije domaće. U prvih 9 mjeseci prošle godine. Hrvatska je uvezla voća u vrijednosti 990 milijuna kuna! Istovremeno smo izvezli plodove vrijedne 105 milijuna kuna.

Čak trećinu hrvatskih potreba za jabukama namirujemo iz uvoza! 'Hrvatsko voćarstvo nije organizirano, nema jednu strategiju i pojedinci ulažu nedovoljno sredstava po jednom hektru', rekao je Frane Ivković iz Hrvatske voćarske zajednice.

Preokreta, čini se, teško da će biti dok vrijedi teorija - bolje vrabac u ruci, nego golub na grani.

Od većine ćete čuti da je potrebno udruživanje u proizvođačke organizacije i na taj način pokušati povući novac iz fondova Europske Unije. To se odnosi i na voće i na povrće.

'Uvoz je postao stihijski. Nema kontrole. Ne zna se uopće što se uvozi, kakva je kvaliteta, koliko je konkurentna našim manje više organskim proizvodima, jer mi naše proizvodimo baš u zemlji, a uvozni su većinom svakakvi', rekla je vlasnica OPG-a Drita Dunatov.

I ovo je samo mali dio priče. Grah iz Kine, jabuke iz Poljske, smokve iz Turske. Sve to kupujemo i jedemo, a možemo sami bez problema proizvoditi.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene