Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ako se do kraja godine ne donese plan gospodarenja otpadom Hrvatska bi mogla plaćati milijunske penale.


Udruga za gospodarenje otpadom pisala je Europskoj komisiji i dobila odgovor. Upozoravaju da se neformalne primjedbe Komisije na plan ministra Slavena Dobrovića moraju shvatiti ozbiljno.

Vezani članci Pula čisti ilegalna odlagališta otpada - 2 Pula odlučila prekinuti Sizifov posao: Zbog neodgovornih pojedinaca uvode se rampe i videonadzor - "Čovjek se može i porezati..." Saborski zastupnici idu na deponij - 2 Cijelo se desetljeće guše u smradu opasnog otpada: „Užasno, vi ne možete biti vani, navečer je to kiselina“

Ministar pak brani svoj plan i tvrdi da je on financijski isplativiji od onog bivše Vlade.

Ne donese li se plan gospodarenja otpadom do kraja godine - Hrvatska bi to mogla skupo plaćati.

'Penali se mogu kretati od 10 tisuća eura dnevno pa do 80 tisuća eura dnevno, a to ovisi o nizu faktora', rekao je Aleksandar Anić Vučinić, iz Hrvatske udruge za gospodarenje otpadom.

Donošenje plana uvjet je i za korištenje 475 milijuna eura iz europskih fondova. No nikako da se to učini. Hrvatska udruga za gospodarenje otpadom poslala je upit i dobila odgovor od Europske komisije. Neslužbene primjedbe koje je komisija ranije poslala, kažu, moraju se shvatiti ozbiljno.

'U neslužbenim primjedbama piše da je prijedlog od 70 sortirnica preskup i nije toliko isplativ kao što ministarstvo tvrdi. To je jedna od ključnih stvari', rekao je Vučinić.

Novi nacrt predviđa izgradnju 70-ak manjih sortirnica, reciklažnih dvorišta i kompostana, a prioritet je sortiranje otpada u kućanstvima. I veliki centri za koje se zalagala bivša Vlada bili bi uključeni, ali manjim kapacitetom. Za tehničkog ministra njegov je plan mnogo isplativiji.

'13 centara koji proizvode gorivo iz otpada i koji koštaju prosječno 40, 50 milijuna eura su daleko skuplji od velikog broja reciklažnih centara', kaže Dobrović.

Bivši ministar Mihael Zmajlović pak tvrdi - isplativiji su veliki centri. 'Europska komisija je dokazala i pokazala da plan koji je u nacrtu je neisplativ, da 70 postrojenja ne može biti isplativije od 13 centara', rekao je.

Zbog nedorađenosti, Dobrovićev plan prije dva tjedna izbačen je s dnevnog reda Vlade. Sada je, tvrdi ministar, većina ministarstava planu dala zeleno svjetlo.

'Planiramo staviti plan u proceduru na prvu sjednicu Vlade', rekao je Dobrović. A takav potez za bivšeg ministra je neodgovoran.

'Smatram da je protuustavno donositi strateške dokumente u vrijeme dok ste tehnička, smijenjena Vlada', kaže Zmajlović.

Tehnička ili nova vlada - ako se plan ne donese do kraja godine, nemar političara mogli bi plaćati građani - iz svojeg džepa.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr