Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz visokih diplomatskih izvora iz Europske unije rečeno je kako će monitoring Hrvatske biti određen za tri poglavlja - pravosuđe, tržišno natjecanje te pravda, sloboda i sigurnost.


Monitoring poglavlja tržišnog natjecanja odnosi se na brodogradnju, a pravde, slobode i sigurnosti odnosi se na Schengen. Monitoring će se provoditi u razdoblju od završetka pregovora do stupanja Hrvatske u punopravno članstvo. Isti izvor tvrdi kako su Europska komisija, ali i Europsko vijeće od Hrvatske dobili čvrsta politička jamstva da će u 'monitoriranim' poglavljima u razdoblju do prijama u EU članstvo, provoditi zajedničku pravnu stečevinu Unije.

Vezani članci Zastava Hrvatske i Europske Unije (Foto: Patrik Macek/PIXSELL) Hrvatska dobila tri službene opomene zbog povrede europskog prava Slika nije dostupna Osijek: Izložbu 'Ja - građanin EU-a' otvorio i Paul Vandoren

U slučaju da Europska komisija do 1. srpnja 2013. godine (indicirani datum Hrvatskog punopravnog članstva) u nadziranim poglavljima uoči nepravilnosti, poslat će Hrvatskoj tzv. rano pismo upozorenja. Monitoring na tri poglavlja zemlje članice Unije odlučile su uvesti kao novu mjeru, dosad nikad primjenjenu u povijesti proširenja. Cilj im je da u budućnosti sve zemlje pregovarači u EU uđu potpuno spremne. Rumunjska i Bugarska - podsjetimo - punopravne članice su postale s monitoringom na pravosuđe koji se sve od 2007. godine u tim zemljama provodi i danas.

Prije dva tjedna europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele kazao je da Europska komisija neće imati razloga predložiti monitoring Hrvatske i nakon njezina ulaska u EU. 'Zadaća Europske komisije bila je da se završi pristupne pregovore s Hrvatskom te da reforme donesene tijekom tog procesa budu nepovratne', objasnio je tada Fuele, izrazivši nadu da će Hrvatska uskoro postati 28. članicom EU.