Vili Beroš dobio je povjerenje saborskih zastupnika za obnašanje dužnosti ministra zdravstva.

Galerija


Hrvatski sabor u petak je glasao o povjerenju novom ministru zdravstva Viliju Berošu nakon čega je Beroš prisegnuo.

Vezani članci Vili Beroš Zbog dugova u zdravstvu i problema sa sustavom cijepljenja: Sabor u utorak raspravlja o povjerenju ministru Viliju Berošu Ministar zdravstva Vili Beroš Oglasio se Beroš: "Nadzori i kontrole u KBC-u Sestre milosrdnice dat će cjelovitu istinu, sve će biti dostupno javnosti"

Kandidata za ministra zdravstva Beroša u četvrtak je većinom glasova podržao saborski Odbor za zdravstvo i socijalnu politiku, pred kojim je odgovarao na pitanja zastupnika.

Pritom je kao svoje prioritete izdvojio rješavanje pitanja prekovremenih sati liječnika i medicinskih sestara, ustrojavanje hitne helikopterske medicinske službe te rješavanje pitanja nedostatka kadrova.

Tko je novi ministar zdravstva?

Vili Beroš rođen je 13. prosinca 1964. godine u Splitu, u Republici Hrvatskoj. Osnovno i srednjoškolsko obrazovanje stekao je u Jelsi na otoku Hvaru. Nakon završetka vojnog roka upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Kako navodi u svojoj biografiji, po nacionalnosti je Hrvat, oženjen i otac dvoje djece.

Na Medicinskom fakultetu diplomirao je 24. listopada 1989. godine s prosječnom ocjenom 4,83. Kako je razvio zanimanje za neurokirurgiju, još kao apsolvent tijekom pripravničkog staža od 1988. godine volontirao je u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice", gdje je imenovan znanstvenim pripravnikom. Krajem 1992. Rješenjem Ministarstva zdravstva dobio je specijalizaciju iz neurokirurgije u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice". Specijalistički ispit položio je 1998. Otad radi kao specijalist neurokirurg u Klinici za neurokirurgiju Kliničke bolnice "Sestre milosrdnice".

Poslijediplomski doktorski studij upisao je na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu iz područja molekularne biologije. Na istom fakultetu u lipnju 2006. godine obranio je doktorsku disertaciju.

Prije dolaska u Ministarstvo bio je pročelnik Zavoda za endokranijalnu neurokirurgiju u KBC-u Sestre milosrdnice. Prilikom stupanja na dužnost u imovinskoj je kartici naveo da mu je neto plaća 15.622,47 kuna. Ostali prihod od drugog dohotka nešto mu je veći od 200 tisuća kuna na godišnjoj razini. Supruga radi u dječjem vrtiću i ima plaću 6184 kune.

On i supruga imaju dva kredita, jedan od 75 i pol tisuća eura iz 2008. koji su podignuli na 20 godina, a drugi 50 tisuća eura iz 2016. na deset godina.

U Zagrebu imaju dvije nekretnine. Zajednički u Rudešu posjeduju nekretninu od 140 kvadrata vrijednu oko 1,5 milijuna kuna, a Beroš je vlasnik i nekretnine u Vrapču od 50 kvadrata. Supruga je vlasnica voćnjaka od 1692 kvadrata u Laduču. Beroš je s trećim osobama suvlasnik stana od 75 kvadrata i kuće s okućnicom od 135 kvadrata u Jelsi na Hvaru.

Supruga ima Audi A3 iz 2011., a on Jeep iz 2008. Suvlasnik je i glisera, a prijavio je i sat Breitling vrijedan 35.000 kuna. Obiteljska štednja je 25 tisuća eura.