Obavijesti Video Pretražite Navigacija
žali zbog odluke Europskog vijeća

Plenković o Brexitu: "Razvodi nikad nisu savršeni, no imamo razloga biti optimistični"

Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr)
Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Premijer Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Andrej Plenković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković je u razgovoru za kanal France 24 ponovio kako žali zbog odluke Europskog vijeća da se ne otvore pregovori o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, no kako će te države kad-tad ući u Europsku uniju.

Europski čelnici u petak nisu uspjeli doći do potrebne jednoglasne odluke o otvaranju pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom, usprkos preporuci Europske komisije da se to učini.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković - 3 Dinamičan odnos Milanović i Plenković družili su se na početku, a onda je počela žestoka paljba uvredama: "Plameni jazavac, nilski konj, šmrkavac..." Govor Andreja Plenkovića na stranačkom skupu HDZ-a u Osijeku - 6 Reakcija na neočekivanu vijest Plenković o kandidaturi predsjednika Milanovića: "Ovako paničan potez radi samo netko tko je u velikom strahu"

Plenković je u petak u razgovoru za televizijsku emisiju "Talking Europe" engleske inačice kanala France 24 ponovio razočaranje tom odlukom, istaknuvši kako su dvije zemlje to zaslužile zbog reformi koje su provele i zbog kriterija koje je Europska komisija postavila i koje su zadovoljile.

Premijer posebice žali što je to bio slučaj kod Sjeverne Makedonije koja je "promijenila ime i ustav i dotakla pitanje nacionalnog identiteta", a "15 mjeseci kasnije nema odluke o otvaranju pregovora".

"Moramo razlikovati početak tog procesa od njegovog kraja. To je veoma dug, težak i strukturiran proces", poručio je Plenković.

Mediji su u petak pisali kako se otvaranju pregovora usprotivila Francuska, a novinarka France 24 je ustvrdila kako je Pariz poručio kako u tome nije bio sam te ju je zanimalo koje države dijele njezino mišljenje.

"Nije na meni da to otkrivam", odgovorio je Plenković, no istaknuo je da su njihovi argumenti bili "globalniji" te su bili vezani za opće funkcioniranje EU-a poput "proračunskih organičenja" ili "procesa donošenja odluka".

No poručio je kako su Sjeverna Makedonija i Albanija okružene EU-om te da će prije ili kasnije ući u taj savez, a da će neodlučnost Europe pružiti priliku drugim svjetskim silama da budu utjecajnije u tim zemljama.

Brexit

Plenković je u emisiji govorio i o Brexitu, ponovivši kako Hrvatska od početka žali zbog rezultata referenduma u Ujedinjenom Kraljevstvu, tim više jer je riječ o "stalnoj članici Vijeća sigurnosti UN-a, nuklearnoj sili i svjetskom poborniku slobodne trgovine" koja ima poseban odnos sa Sjedinjenim Država.

O novom sporazumu koji su Bruxelles i London postigli u četvrtak kazao je da "razvodi nikad nisu savršeni", no da je riječ o dobrom dogovoru te da postoji dovoljno zrelost i kontrolnih mehanizama u samom postupku koji vode računa o tome da nema velikih rizika kada se radi o transportu robe i dobara u EU ili u Sjevernu Irsku, priopćila je vlada.

Na pitanje može li se sporazum ratificirati do 31. listopada Plenković je odgovorio da je svih 27 članica Europske unije do tog datuma spremno učiniti potrebne radnje na razini Vijeća i u Europskom parlamentu.

"Što će se dogoditi u Ujedinjenom Kraljevstvu nije na meni da spekuliram, sa strane EU učinili smo sve i imamo razloga biti optimistični", zaključio je u petnaestak minuta dugačkom intervjuu. (Hina)


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene