Obavijesti Pretražite Navigacija
''Potrebna je vizija, a ne obeshrabrenje''

Sjeverna Makedonija i Albanija bez datuma početka pregovora s EU-om, Grabar-Kitarović izrazila žaljenje

Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Kolinda Grabar-Kitarović (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr
Čelnici zemalja članica Europske unije nisu se usuglasili oko prijedloga da se otpočnu pristupni pregovori sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom i nakon duge i burne rasprave nisu usvojili nikakve zaključke o proširenju. Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović izrazila je žaljenje što dvije zemlje još ne mogu početi s pristupnim pregovorima.

Šefovi zemalja članica Europske unije nisu se usuglasili oko prijedloga da se počne s pristupnim pregovorima sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom. Čelnici se nisu uspjeli ni dogovoriti oko nacrta zaključaka u kojima bi rekli da se odluka odgađa do proljeća sljedeće godine do sastanka na vrhu koji će Hrvatska organizirati u svibnju u Zagrebu, a da se Komisiju zaduži da do siječnja predloži reformu cijelog procesa proširenja.

Žaljenje zbog toga izrazila je i hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. ''Žao mi je što nije postignut konsenzus o otvaranju pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije i Albanije Europskoj unij. Potrebni su pozitivni signali i vizija, a ne obeshrabrenje'', napisala je na Twitteru Grabar-Kitarović.

Pročitajte i ovo Ivana Petrović (Foto: Dnevnik.hr) Europsko vijeće jednoglasno ga podržalo Ivana Petrović o sporazumu zbog kojeg se tresao cijeli EU: "Ključ sada drži britanski parlament"

Odluku je komentirao i premijer Andrej Plenković.

"Ovo je bila pogrešna odluka, mogu to slobodno tako reći, odnosno nedonošenje odluke o otvaranju pregovora iz kuta Hrvatske i svih nas, a bilo nas je tamo pet šestina za, nije bila dobra", rekao je Plenković iz Bruxellesa.

Zasad nije jasno hoće li se u zaključcima po završetku dvodnevnog samita spomenuti da se o tome raspravljalo i da će se toj temi čelnici vratiti na svom sljedećem sastanku na vrhu.

Sve zemlje osim Francuske podržavaju otvaranje pregovora sa Sjevernom Makedonijom, koja je zbog toga čak pristala promijeniti i službeno ime zemlje, dok manji dio članica ima određene rezerve prema otvaranju pregovora s Albanijom.

Finsko predsjedništvo je ranije ovoga tjedna na sastanku ministara za europske poslove predlagalo da se te dvije zemlje razdvoje, kako bi barem Sjeverna Makedonija dobila zeleno svjetlo, ali ni to nije prošlo jer većina članica smatra da obje zemlje zaslužuju početak pregovora. Ali, to malo vrijedi jer je za svaki korak u procesu proširenja potrebna suglasnost svih zemalja članica. (V.P./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene