Brod na otvorenom moru (Foto: Arhiva/Goran Kovacic/PIXSELL)
Brod na otvorenom moru (Foto: Arhiva/Goran Kovacic/PIXSELL)

Agencija za istraživanje nesreća objavila je vijest da je prije mjesec dana na brodu "Punta", Uljanik plovidbe, poginuo 60-godišnji hrvatski pomorac. Nesreća se dogodila na otvorenom moru kod Južne Amerike.


Iako je proteklo više od mjesec dana od nesreće, Agencija za istraživanje nesreća vijest je objavila tek sad, nakon provedene istrage o okolnostima nesreće. NJihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Dana 17. prosinca 2017. godine između 10.30 i 11.00 sati prema lokalnom vremenu (UTC -4), u tijeku plovidbe otvorenim morem (pozicija ϕ = 12⁰ 14′ 00″ N ; λ = 075⁰ 30′ 00″ W ) broda pod hrvatskom zastavom imena „Punta“ (IMO broj broda: 9606118), član posade broda – hrvatski državljanin, pao je na unutarnjim brodskim stepenicama u nadgrađu broda.

Kao posljedica pada, došlo do težeg ozljeđivanja, a potom i do hitne medicinske evakuacije člana posade. Dana 22. prosinca 2017. godine, od posljedica spomenute pomorske nesreće, hrvatski je pomorac preminuo u bolnici.

Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom I željezničkom prometu o nesreći je obaviještena od strane Ministarstva mora, prometa i infrastrukture.

Odmah nakon obavijesti o predmetnoj nesreći, započelo se s provođenjem i analizom svih potrebnih informacija.

Sigurnosna istraga predmetne nesreće pokrenuta je 16. siječnja 2018. godine, pod referentnim brojem 1/2018.

Nakon završene sigurnosne istrage, rezultati će biti javno objavljeni na internet stranicama Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu www.ain.hr u obliku Završnog izvješća o navedenoj vrlo ozbiljnoj pomorskoj nesreći."