Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bolesti srca

Hrvatski liječnici znanjem na europskom vrhu, fale najsuvremenije terapije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U sprječavanju fatalnih posljedica aritmija, hrvatski liječnici znanjem se mogu usporediti s vrhunskom konkurencijom iz Europske unije, no nedostatak sredstava uzrok je što se u Hrvatskoj godišnje izvede nedopustivo mali broj najsuvremenijih terapija, zaključak je 16. Hrvatskog simpozija o aritmijama i elektrostimulaciji srca.

Riječ je o ugradnji implantabilnih kardioverter defibrilatora (ICD), trenutno najdjelotvornijoj terapiji u sprječavanju fatalnih posljedica aritmija. U slučaju zastoja srca aktivira se ugrađeni defibrilator koji izravno spašava život.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna San je bitan Manjak sna mogao bi imati kobne posljedice! Slika nije dostupna Jednostavan proces REVOLUCIONARNO otkriće: Znanstvenici pronašli lijek za neizlječive bolesti!

Unatoč velikoj potrebi za takvom terapijom, Hrvatska je po broju ugradnji pri začelju Europske unije. Naime, na milijun stanovnika u Hrvatskoj izvodi se tek 40 zahvata, dok se u Švicarskoj provodi njih 200, u Poljskoj 250, a u Njemačkoj čak 330 zahvata.

Simpozij, održan u Zagrebu pod pokroviteljstvom Europskog udruženja za aritmije (EHRA ), okupio je više od 300 sudionika i 14 predavača, od kojih su polovicu činili ponajveći europski stručnjaci iz aritmoloških centara Švicarske, Njemačke, Austrije i Slovenije.

Liječnici koncesionari: Prestanite nas prijetnjama prisiljavati na potpisivanje ugovora

Ključne teme bili su najmoderniji i najuspješniji načini liječenja aritmija i tahikardija, uz osvrt o kvaliteti terapija u Hrvatskoj u odnosu na europsku praksu.

Organizator Šime Manola ocijenio je da velik odaziv kardiologa, interventnih kardiologa, internista i drugih stručnjaka svjedoči o relevantnosti europskih predavača. "Jedna od glavnih tema bila je ICD terapija, koja bi se, prema iskustvima europskih zemalja, trebala izvoditi puno češće no što je to u Hrvatskoj slučaj", ističe Manola.

Uz ICD terapiju u liječenju ventrikulske tahikardije, relativno rijetke ali po život opasne bolesti, naglašena je i sve veća uloga ablacijskog liječenja aritmija, te su pokazana prva hrvatska iskustva.

Iako broj zahvata u Hrvatskoj raste, s 200 zahvata na milijun stanovnika još je velik nerazmjer sa zemljama poput Češke (470 na milijun stanovnika), Norveške (500 na milijun stanovnika) ili Švicarske (560 na milijun stanovnika).

Domaći i strani stručnjaci bavili su se i resinkronizacijskim liječenjem srčanog popuštanja, jedne od najčešćih dijagnoza koja uzrokuje enormne troškove terapije lijekovima i ponovne hospitalizacije.

Istaknuta je važnost prepoznavanja bolesnika s indikacijom za tu terapiju od liječnika obiteljske medicine, internista pa i samih kardiologa kako bi bolesnici na vrijeme dobili adekvatnu terapiju.

Također je upozoreno na mali broj implantacija (30 na milijun stanovnika) u odnosu na Češku (160 na milijun stanovnika) ili Italiju (200 na milijun stanovnika).

Na simpoziju su prikazana i iskustva jednog od najboljih europskih aritmoloških centara, onog u Beču, u programu ekstrakcija (izvlačenja) nefunkcionalnih elektroda iz srca, s ciljem pokretanja takvog programa i u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene