Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PREMA NATO PRAVILIMA

MiG-ovi presreli avion na jugu zemlje: Ušao je u hrvatski zračni prostor, kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu

Ministarstvo obrane Republike Hrvatske priopćilo je da je borbeni dvojac MiG-21 u ponedjeljak presreo civilni zrakoplov na jugu Hrvatske.

Borbeni dvojac MiG-21 presreo je civilni zrakoplov u ponedjeljak na jugu Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo obrane. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Dežurni borbeni dvojac HRZ-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a u ponedjeljak 15. kolovoza 2022. između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor.

Riječ je o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna generalna proba Zagrepčani će danas čuti detonacije, iz MORH-a pojasnili o čemu je riječ: Posebnu molbu uputili vlasnicima dronova

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov. Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.

S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza komunikacijskog sustava, te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene