Obavijesti Video Pretražite Navigacija
počinje suđenje

Plenković: "Borit ćemo se za zarobljenog Hrvata". Rusi mu prijete doživotnim zatvorom i smrću

Počinje suđenje Hrvatu kojeg su ruske snage uhitile početkom svibnja blizu Mariupolja. Sudi mu se pred sudom međunarodno nepriznate tvorevine Narodne Republike Donjeck za sudjelovanje u sukobu u ulozi plaćenika i rušenje ustavnog poretka, za što su predviđene kazne doživotni zatvor te smrtna kazna.

Na proruskom istoku Ukrajine trebalo bi početi suđenje Hrvatu koji je početkom svibnja zarobljen kod Mariupolja. Međunarodno nepriznata Narodna Republika Donjeck optužuje ga da je plaćenik, koji je pokušao nasilno preuzeti vlast i srušiti postojeći ustavni poredak.

Za taj je prijestup predviđena smrtna ili kazna doživotnog zatvora. Zajedno s Hrvatom, sa slličnim optužbama suočeni su državljanin Švedske i Velike Britanije.

Slučaj zarobljenog Hrvata komentirao je i premijer Andrej Plenković, koji je rekao da je takva vrsta suđenja apsolutno neprihvatljiva.

"Međutim, on se našao u toj situaciji u kojoj se našao, i dalje ćemo pratiti i boriti se za njega. Država u ovoj situaciji može slati poruke, tražiti sastanke, note, ali on se nalazi na teritoriju koji je pod nepriznatom vlasti, stoga su naše margine djelovanja ograničene", dodao je Plenković.

Narodna Republika Donjeck kvazidržavna je tvorevina koja neđunarodno nije priznata i od njenih sudova ne treba očekivati mnogo. No stručnjaci za međunarodno pravo kažu: minimum ipak postoji.

''Bez obzira što oni nisu međunarodno priznati, pravila međunarodnog humanitarnog prava vrijede i za njih i oni moraju tog Hrvata tretirati u skladu sa svim pravilima i zakonima međunarodnog humanitarnog prava'', istaknuo je odvjetnik Luka Mišetić u razgovoru s reporterom Dnevnika Nove TV Hrvojem Krešićem.

Nema sumnje da će i suđenje i presuda biti u svrhu ratne propagande, no u svemu bi važnu ulogu mogla imati i pragmatičnost.

''Ne bih očekivao smrtnu kaznu, ali sigurno da će biti drastična kazna, oni će tog Hrvata držati de facto kao taoca i iskoristiti možda za razmjenu u budućnosti možda nekih ruskih ljudi koji su zarobljeni i presuđeni u Ukrajini'', smatra Mišetić.

Isti je sud Marokancu i dvojici Britanaca, koji su se također borili u ukrajinskoj vojsci, dosudio smrtnu kaznu, no njeno izvršenje još nije izgledno, njihovim se slučajevima služi u propagandne svrhe pa to treba očekivati i kod zarobljenog Hrvata.

Pročitajte i ovo Ruski vojnik ispred nuklearne elektrane u Zaporižju 172. dan rata Dramatično upozorenje iz Ukrajine: ''Nuklearni terorizam Rusije u svakom trenutku može završiti s neslućenim posljedicama''
Pročitajte i ovo 30 godina od razmjene DNEVNIK NOVE TV ČUVA SJEĆANJE Život nakon razmjene - Mladići su danas očevi: ''On kaže - ja sam tvoj tata, a ona kaže - ali nisi ti moj tata, on je u Mitrovici''

Državi ostaje samo raditi u strogoj tišini, a na tom je tragu bila i izjava predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića sredinom svibnja: ''Molim samo da mu hrvatski političari i pozeri svojim izjavama ne otežavaju poziciju. Drago mi je što sam ga vidio na televiziji, to mi je nekako jamstvo da će se vratiti živ, kad su ga već pokazali, kad ga Rusi vode okolo kao trofej. I tu bih stao, ako ne mogu pomoći, ne želim odmagati''.

Zarobljeni Hrvat u ukrajinskoj je vojsci od 2020. godine, a u Ukrajinu je otišao zbog supruge Ukrajinke i kako bi dobio državljanstvo.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene