Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nastavljeno suđenje

Barišić direktoru u Hrvatskim šumama rekao da je Fimi medija 'stranačka zaklada'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U nastavku suđenja u slučaju Fimi medija svjedočili su nekadašnji voditelj nabave Hrvatskih šuma Mladen Slunjski te bivši član uprave tog poduzeća Božidar Longin.

Bivši voditelj Službe za javnu nabavu u Hrvatskim šumama Mladen Slunjski posvjedočio je danas na suđenju u slučaju Fimi media da su s istoimenom marketinškom tvrtkom počeli surađivati od 2006. u nabavi novogodišnjih darova te da je sve bilo po zakonu.

Ispričao je da su 2006. i 2007. imali pozivne natječaje na koje je pozvano pet tvrtki među kojima i Fimi media, a od 2008., nakon što je izmijenjen Zakon o javnoj nabavi, novogodišnji programi nabavljali su se otvorenim postupkom javne nabave.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne osjeća se krivom Bivša šefica računovodstva HDZ-a na suđenju za Fimi mediju: "Moje ranije izjave u USKOK-u bile su izrečene pod pritiskom na mene i moju obitelj" Slika nije dostupna Zakon nedorečen Fimi medija: Odvjetnici tvrde da ističu rokovi istrage

>> Bulić: Na sastanku u vladi nije se sugerirala suradnja s Fimi medijom

Po riječima svjedoka, tvrtka Fimi media je dobila poslove 2006. i 2007. jer je bila najbolja, a 2008. posao nabave rokovnika dobilo je poduzeće Intergrafika, dok je natječaj za kalendare poništen jer nisu bila osigurana financijska sredstva. Na isti su način nabavu provodile i podružnice Hrvatskih šuma.

Svjedok je kazao da je popis tvrtki koje su pozvane na natječaj dobio od tadašnjeg predsjednika uprave Darka Beuka. Riječ je o bivšem čelniku Hrvatskih šuma koji se u svibnju ove godine nagodio s tužiteljstvom te je uvjetno osuđen na 11 mjeseci zatvora u koji neće ići ako u idućih pet godina ne ponovi kazneno djelo.

Beuka se teretilo da je od rujna 2006. do prosinca 2007. na zahtjev tadašnjeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i HDZ-ova rizničara Mladena Barišića angažirao tvrtku "Fimi media" za razne poslove po cijeni većoj od tržišne te da je tako oštetio državnu tvrtku kojoj je bio na čelu za nešto više od milijun kuna.

Barišić mu rekao da je Fimi medija 'nekakva stranačka zaklada'

U nastavku suđenja bivši član uprave Hrvatskih šuma Božidar Longin posvjedočio je da mu je bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić za tvrtku Fimi medija rekao da je to "nekakva stranačka zaklada".

"Barišić mi je rekao da Fimi medija nije nikakav privatni biznis, već da je to nekakva stranačka zaklada i da zašto bi se novac slijevao u privatne džepove kad može na taj način", rekao je Longin. Ispričao je da ga je Darko Beuk upoznao s Barišićem, nakon što ga je u nekoliko navrata pitao koja je to tvrtka Fimi medija preko koje se, po optužnici, izvlačio novac.

Longin, koji je bio zadužen i za javnu nabavu, prisjetio se da je krajem 2006. rekao Beuku da bi trebalo naručiti materijale za novogodišnje darove, na što mu je Beuk odgovorio da se ne mora brinuti o tome jer će za sva državna poduzeća posao obaviti jedna tvrtka.

Ispričao je da je na jednom kolegiju odlučeno da će svaka od 16 podružnica Hrvatskih šuma putem pozivnog natječaja pojedinačno naručiti iste materijale u vrijednosti do 200.000 kuna. Po iskazu svjedoka, to je bilo prvi put da je nabava bila centralizirana i da je čitava tvrtka imala iste kalendare i rokovnike, dok je do tada vladalo šarenilo.

Nakon što je 2008. stupio novi zakon o javnoj nabavi počelo se drugačije postupati pa su u studenom te godine raspisana dva javna natječaja za kalendare i rokovnike. Natječaj za rokovnike bio je poništen jer su ponude bile preskupe dok je posao za kalendare dobila druga tvrtka koja je imala povoljniju ponudi od Fimi medije, rekao je svjedok.

Dodao je da ga je Barišić nazvao i zamolio da "ne šikanira" Fimi mediju, nakon čega je otišao kod Barišića i objasnio mu da Fimi medija nije dobila posao jer je bilo boljih ponuđača.

"Nisam nikog šikanirao, svi su imali isti status", kazao je svjedok, dodavši i da mu je Barišić bio predstavljen kao utjecajna i bliska osoba tadašnjem premijeru, vladi i ministrima.

Za vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak rekao je da joj nije bilo drago što nije dobila posao. "Rekla je da je njihov materijal najkvalitetniji, a ja sam joj objasnio da je nama odlučujuća cijena".

'Nije mi bilo svejedno'

Longin je posvjedočio da je bio uključen u prikupljanje novca za izbornu kampanju 2005. te da mu nije bilo svejedno kad mu tadašnja šefica računovodstva Branka Pavošević nije htjela dati nikakvu priznanicu da je zaprimila 36.000 eura za predsjedničku kampanju 2005., uz objašnjenje da je Sanader rekao da se tako ne radi. Taj novac svjedok je prikupio od čelnika HDZ-ovih podružnica sa zadarskog područja.

Svjedok je ispričao da mu je Beuk rekao da je na sastanku na kojem su bili Luka Bebić, Vladimir Šeks i Ivan Jarnjak odlučeno da će HDZ-ov kandidat za predsjednika biti Jadranka Kosor i da županijske organizacije neće raditi samostalno promidžbene materijale, već će se sve raditi preko središnjice.

Suđenje se nastavlja 3. listopada.(Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene