Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Direktor glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice (HTZ) Niko Bulić posvjedočio je na suđenju u slučaju Fimi medija da sastanak u vladi u travnju 2007. nije doživio kao sugeriranje čelnicima javnih tvrtki da posluju s marketinškom agencijom Nevenke Jurak..


Bulić je pojasnio kako se radilo samo o radnom sastanku s ljudima na odgovornim funkcijama uoči izbora. Također, kazao je da je sastankom rukovodio tadašnji premijer Ivo Sanader koji je na početku istaknuo da bi čelnici javnih tvrtki u predizbornoj godini javnosti trebali dati do znanja koje su sve dobre stvari napravili.

'Sukus je bio da kvalitetno radimo i da bi bilo dobro da se to zna', kazao je Bulić, dodajući da je na sastanku osim članova tada vladajuće stranke bilo i čelnika javnih tvrtki koji nisu bili članovi HDZ-a. Sve je tvrdi doživio tek kao premijerov poziv ljudima od povjerenja da afirmiraju sve ono što dobro rade kako bi se ponovno moglo tražiti povjerenje birača.

Vezani članci Mislav Bago Sutra odluka o nastavku državnih mjera: Mislav Bago objašnjava kome će Vlada udovoljiti Ljubljana, ilustracija Susjedi će morati paziti što govore: Za vrijeđanje članova Vlade plaćat će se paprene kazne

>> Polančec: Maček mi je rekao nešto u smislu 'što manje pitam, to bolje za mene'

Na pitanje tužiteljstva je li na tom sastanku bio i optuženi bivši rizničar HDZ-a Mladen Barišić, Bulić je kazao da jest, ali da on tada nije znao koja je njegova funkcija. No, dodao je da je znao da je Barišić važan u stranci, jer se na stranačkim skupovima nalazio u užem krugu ljudi uz premijera.

Na pitanje optuženog bivšeg premijera Bulić je ustvrdio da je kasnije saznao kako je Barišić državni tajnik u Ministarstvu finacija i šef carine te da je kod njega jednom prilikom bio na sastanku.

Potvrdio je i da je HTZ 2007. surađivala s Fimi medijom na dvjema promidžbenim akcijama. S tom su agencijom surađivali i kada su se htjeli oglasiti na televiziji Z1 iz koje su im odgovorili da rade samo preko Fimi medije.

>> 'Kalmeta i Barišić naredili su mi da surađujem s Fimi medijom'

'Zatražili smo ponudu, a kada smo je dobili odmah smo je prihvatili jer smo bili vezani rokom, htjeli smo da projekti idu u proljeće i ljeto', prisjetio se Bulić. Suđenje se nastavlja 1. listopada kada bi trebali svjedočiti Mladen Slunjski i Božidar Longin iz Hrvatskih šuma.

Sanadera i njegovu bivšu stranku te ostale optužene u ovom slučaju tereti se da su preko agencije Fimi media izvukli više od 70 milijuna kuna iz državnih institucija i tvrtki.

Optužbe odbacuju jedino Sanader i njegov bivši glasnogovornik Ratko Maček, dok odvjetnici HDZ-a tvrde da su se nezakonitosti dogodile bez znanja stranačkih tijela.

Uz bivšeg stranačkog rizničara Mladena Barišića i vlasnicu Fimi medije Nevenku Jurak sve je optužbe priznala i bivša HDZ-ova blagajnica Branka Pavošević. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook