Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nako šokantnih svjedočanstava

Zbog izjave splitskog liječnika reagirale udruge za zaštitu prava pacijenata: ''Prekršen je zakon''

Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kršenje liječničke tajne u KBC-u Split (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Galerija 1/4 >>
Šokantno svjedočanstvo MOST-ove zastupnice Ivane Ninčević Lesandrić o ginekološkom zahvatu u splitskoj bolnici i u subotu izaziva reakcije. Nakon što je liječnik u svojoj obrani javno iznio detalje liječenja, reagirale su udruge za zaštitu prava pacijenata.

Doktor Deni Karelović iz Klinike za ženske bolesti i porode KBC-a Split ovako je objasnio postupak koji je Ivana Ninčević Lesandrić prošla u splitskoj bolnici: ''Nije istina da je rađena kiretaža, već vakumska aspiracija. To je značajno manje bolan postupak na maloj trudnoći od sedam tjedana, kad je ušće već spontano rašireno.''

Pročitajte i ovo Prometna nesreća u Splitu - 7 prometna nesreća Dvije osobe ozlijeđene: Udario pješaka pa završio na krovu Slika nije dostupna Neslužbeni nalazi inspekcije Ninčević-Lesandrić dobila lokalnu anesteziju, nije bilo propusta u bolnici?

Ali udruge upozoravaju - prekršen je Zakon o zaštiti prava pacijenata, ponajprije pravo humanosti, pravo na informiranje te povjerljivost podataka.

''Svatko može iznositi svoje podatke samo o sebi, govoriti, ali drugi bez dozvole ne smije o tome govoriti. On može komentirati na zahtjev ili ministarstva ili liječničke komore dati očitovanje, ali ne smije govoriti javno bez dozvole o tome, jer je prekršeno pravo na povjerljivost podataka'', rekla je Jasna Karačić, Hrvatska udruga za promicanje prava pacijenata.

Karačić tvrdi kako u svemu ima elemenata za tužbu. Ali, i da ono što je doživjela Ninčević Lesandrić u bolnici nije izoliran slučaj.

''Upućivali smo na nepravilnosti Liječničkoj komori, na određene liječnike i u toj bolnici i u drugim ustanovama, koje se na taj način ponašaju, ali ni dan danas nismo dobili odgovor'', kazala je Karačić.

Iz Liječničke komore ne otkrivaju jesu li ranije imali pritužbi. Na upit je li Karelović prekršio etički kodeks, Lada Zibar kaže: "'Ad hoc' donošenje odluka ili mišljenja sa strane etičkog povjerenstva Hrvatske liječničke komore nije uobičajena procedura, tako da će se o tome raspravljati u okviru uobičajene procedure. Jedan apel liječnicima u Hrvatskoj da se suzdrže od bilo kakvih izjava kojima otkrivaju pojedinosti o pacijentima bez njihove izričite dozvole.''

Ministarstvo zdravstva još nije primilo nikakvu pritužbu za slučaj Ninčević Lesandrić, kaže pomoćnik ministra Vili Beroš.

''Doista smo mišljenja da iznošenje podataka o liječenju nije možda primjereno. Ministarstvo zdravstva prati situaciju. Naši pravni stručnjaci će od ponedjeljka evaluirati, isto u slučaju detekcije nekog pogrešnog koraka svakako postupiti. Međutim u ovom trenutku nemamo takvih elemenata'', dodaje Beroš.

A svim ženama poručuje da se sa pritužbama, ako ih imaju, jave ministarstvu.

Ninčević Lesandrić u subotu je bez izjava. Doktor Karelović poručio je kako ostaje pri svemu što je izrekao. Dodaje kako dobro čuva prava i interese pacijenata te da mu je bila dužnost reagirati.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene