Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Čestitka građanima

Pusić: Ljudi, uspjeli smo!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prva potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić čestitala je u nedjelju hrvatskim građanima na pristupanju Hrvatske EU i zahvalila svima onima koji su došli u Zagreb na svečanu proslavu ulaska u članstvo.

'Ljudi, uspjeli smo! Završili smo ovaj dio posla, čestitam svima', poručila je Pusić sugrađanima i sugrađankama na tiskovnoj konferenciji nekoliko sati prije početka svečane proslave pristupanja.

Pusić je kazala da je za Hrvatsku proces pristupanja bio jednako važan kao što će biti i samo članstvo. 'Od sutra se ne prilagođavamo samo pravilima i direktivama EU, od sutra imamo odgovornost i suodlučivati o tim pravilima, imati jasnu sliku što je hrvatski interes, ali apsolutno imati jasnu sliku i potpunu odgovornost i za to što je europski interes.'

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Fotografije Damira Fabijanića 'WELCOME TO CROATIA' - Kakva reklama za Hrvatsku! Slika nije dostupna Kako se proširivala Unija ANIMACIJA Povijest Europske unije

>> FOTO Pogledajte službene stranice EU na hrvatskom jeziku

Po njezinim riječima, Hrvatska će biti zainteresirana i aktivna članica EU-a i sukreatorica Europe.

Govoreći o zemljama u susjedstvu, Pusić je rekla da su 'naši susjedi naši partneri. Regija može, treba i ide naprijed prema uređenim državama i punopravnom članstvu. Hrvatska vidi svoju odgovornost u partnerskim odnosima sa zemljama u regiji i potrebi da zajednički preuzmemo odgovornost za stabilnost jugoistočne Europe.'

Budući da je na tiskovnoj konferenciji u press centru u hotelu Dubrovnik bilo mnogo novinara iz susjednih zemalja, od ukupno nešto više od 700 akreditiranih novinara, najviše je bilo pitanja koja se tiču jugoistočne Europe.

Na pitanje novinara što bi savjetovala Srbiji na putu prema EU, Pusić je rekla da nema pravednih i nepravednih kriterija ni prepreka. 'Mi smo se na početku tog puta žalili... dok na kraju nismo došli do zaključka da je jedan od profita tog procesa da se trebaš naučiti rješavati ne one probleme koje si predvidio, nego one koji se pojave', naglasila je.

Upitana hoće li članstvo Hrvatske u EU ubrzati povlačenje međusobnih tužbi za genocid, ministrica je rekla da je Hrvatskoj bitno da dobije točne i konkretne podatke o nestalim osobama, a Srbiji da se riješi pitanje mirovina onih koji su izbjegli u Srbiju. Na tim pitanjima se intenzivno radi i 'trebali bi imati jasnu sliku do kraja idućeg mjeseca', dodala je Pusić.

Što se tiče odnosa prema BiH od 1. srpnja, odnosno ulaska RH u EU, rekla je da se on neće promijeniti te da postoji potreba da ti odnosi dalje jačaju. 'Hrvatska je spremna i zainteresirana i Srbiji i drugim zemaljama u regiji biti partner ne iz velikodušnosti, koja je u politici uvijek sumnjiva, nego iz direktnog interesa za stabilnost u regiji', istaknula je Pusić.

Hrvatska i Slovenija surađuju danas i surađivat će i sutra, rekla je Pusić dodajući da će možda neke stvari s ulaskom RH u EU biti lakše. Vezano za slijedeće europske ciljeve Hrvatske - ulaska u schengenski prostor i eurozonu - Pusić je ponovila da je cilj ove vlade da zemlja bude spremna za schengenski režim u roku od dvije godine. Ulazak u eurozonu ne očekuje prije isteka barem pet godina.

'Pouka ranijih iskustava je da ulazak u eurozonu... nije trofej, nego situacija za koju nacionalna ekonomija treba zaista ispuniti sve uvjete i treba biti u potpunosti spremna. Hrvatska se neće niti gurati niti pokušati prošvercati u eurozonu prije nego što smo u potpunosti spremni', poručila je Pusić.

Na pitanje novinarke iz Njemačke trebaju li se Nijemci bojati da će Hrvatskoj trebati puno europskog novca, s obzirom na loše stanje hrvatskog gospodarstva, Pusić je ponovila da se Hrvatske ne trebaju bojati porezni obveznici niti jedne zemlje članice EU-a.

Upitana o izmjenama zakona o europskom uhidbenom nalogu, takozvanog 'Lex Perković', Pusić je rekla da će se o tom zakonu još razgovarati i da će se on usklađivati s europskim standardima te da mu je dana puno veća važnost od one koju zaslužuje. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene