Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Dan neovisnosti

'I sada me prolaze trnci od uzbuđenja kada oživim sjećanje na taj dan, od prije 24 godine'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Važan dio svoje povijesti Hrvatska će obilježiti u četvrtak, na 24. obljetnicu neovisnosti. Sjećanje je to na 8. listopada 1991. godine, kada je Sabor donio odluku o raskidu državno-pravnih odnosa s republikama bivše SFRJ.

Povijesna sjednica Sabora na kojoj je donesena odluka o raskidu državno-pravnih odnosa s republikama bivše SFRJ, održana je dan nakon raketiranja Banskih dvora, u kojem je smrt izbjegao i predsjednik Franjo Tuđman.

Pročitajte i ovo Tuđman, spomenik - 3 Koštao 48.000 eura Teško ih je sve pobrojiti: "I tad je bio itekako elegantan i zgodan" Slika nije dostupna Dan neovisnosti Gdje ste bili 8. listopada 1991. godine?

Prije točno 24 godine, avioni JNA raketirali su banske dvore, tadašnje sjedište predsjednika Republike, Franje Tuđmana. 'Očito je bilo ciljano da se pogodi predsjednikov radni dio', rekoa je Mate Laušić, general HV - 7. listopada 1991.

Predsjednik se u trenutku napada nalazio u drugom dijelu zgrade sa Stjepanom Mesićem i Antom Markovićem, tadašnjim jugoslavsnekim premijerom.

Premijer Milanović čestitao Dan neovisnosti

'Tu sam sjedio 4-5 minuta, ne znam koliko - možda 6 za objedom sa svojim suradnicima, prije nego što će barbari uputiti svoje razorne rakete', rekao je tada Franjo Tuđman, prvi hrvatski predsjednik.

U napadima su oštećene i okolne zgrade, a jedna je osoba poginula. Sutradan se Hrvatski Sabor u tajnosti sastao u podrumu INA-ine zgrade i donio jednoglasnu odluku.

'Republika Hrvatska od dana 8. listopada 1991. godine raskida državno-pravne sveze na temelju kojih je zajedno sa ostalim republikama i pokrajinama tvorila dosadašnju SFRJ. Ova odluka stupa na snagu u trenutku njezina donošenja ', rekao je Vladimir Šeks, potpredsjednik Sabora (8.10.1991.)

Pljeskom ispraćen tada, baš kao i danas na predstavljanju svoje knjige o sjećanjima iz 1991. Vladimir Šeks zbog nje se vratio na ovo povijesno mjesto. 'I sad me prolaze jedni trnci uzbuđenja kada pokušam oživiti i kada oživim sjećanje prije 24 godine na taj dan i to vrijeme. Po mojim sjećanjima i u mom srcu, to je meni najdraži dan u mojoj političkoj karijeri', kazao je Šeks. Hrvatska je tog dana proglasila neovisnost, no u nametnuiutom joj ratu i agresiji JNA i srpske paravojske, za slobodu se borila još godinama.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene