Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U 21. stoljeću

Kada je u pitanju internet, pravila se ne poštuju: Hrvatska je prva po sporosti, ali i po visini cijene

Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 2
Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
U Hrvatskoj se procedure i pravila ne poštuju kada je u pitanju internet.

Sramotno, Hrvatska je prva po sporosti, ali i prva u visokoj cijeni tog sporog interneta.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Ruwiki Novi Putinov projekt danas kreće punom snagom: Dvije važne informacije drže se u potpunoj tajnosti Ilustracija U veljači Uskoro počinje jedan od najkompleksnijih projekata u Hrvatskoj: Mogao bi promijeniti život mnogima

Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr

Gotovo svaki pokušaj da se spoji na internet za Danka je kao nemoguća misija.  

"Pogledao bih nekakve novosti, vjerojatno za poljoprivredu jer od toga živimo i time se bavimo, a to nam je nedostupno", govori Danko Ivanišević.

U HAKOM-u, regulatornoj agenciji koja nadzire tržište, kažu kako su nemoćni u rješavanju infrastrukture.

"Svi su operatori privatne kompanije i oni će, naravno, ulagati tamo gdje ima interesa. Znači, neće ulagati u područja gdje ne mogu ostvariti povrat na uloženi kapital s kojim bi bili zadovoljni", govori Ivo Majerski iz HAKOM-a.

Operatori tvrde suprotno. Kažu kako Hrvati ne plaćaju najskuplji internet i dodaju kako su posljednjih godina itekako ulagali u infrastrukturu. Oni problem vide u državi i sporosti hrvatske birokracije. Građane cijelokupno stanje ne čudi.

Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Najsporiji i najskuplji internet (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

U udruzi Potrošač navode još problema s kojima se građani susreću.

"Brzina im nije onolika koliko je propisana, tj. potpisana ugovorom. Znači, evo banalan primjer, ako potpišete na 100 Mbita, u biti dobivate oko 70 – 75, i to ovisi u koje vrijeme", govori Igor Vujević iz Društva za zaštitu potrošača Hrvatske.

U cijeloj priči trpe i IT tvrke.

"Ako firme nemaju pristup internetu s većom brzinom ili ako internet ne radi zaista cijeli dan, tada dolazi do gubitaka, samo što nemaju prilike reagirati", govori vlasnik IT tvrtke Stevica Kuharski.

Za HAKOM rješenje postoji.

"Rješenje postoji jer postoje europski fondovi koji omogućavaju državama članicama da povuku bespovratna sredstva i na taj način sagrade infrastrukturu", govori Majerski.

No koliko će stanovnici pojedinih krajeva Hrvatske morati čekati da i do njih dođe 21. stoljeće, nije poznato.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene