Obavijesti Video Pretražite Navigacija
nova pravila

Pripazite prilikom internetske kupovine: Hrvatska pošta uvela je jednu važnu promjenu za pristigle pošiljke

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Od utorka, 1. studenog u primjeni su nova pravila za pošiljke koje u Hrvatsku stižu izvan Europske unije.

Hrvatska pošta počela je s 1. studenog primjenjivati nova pravila za pošiljke koje u Hrvatsku stižu izvan Europske unije.

Dopunom pravilnika Carinske uprave Republike Hrvatske više nije moguće mijenjanje, naknadno upisivanje ili brisanje IOSS broja na pošiljci nakon što pošiljka stigne u Hrvatsku.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ne nasjedajte! Policija upozorava na prijevaru e-mailom: Ove podatke nikad ne smijete dijeliti s neznancima

Pročitajte i ovo Ilustracija SMIJEH U BALAMA Provalili u poštu, ukrali sef, utrpali ga u automobil, a onda... Kakav peh!

"Internetski trgovci koji su registrirani u sustavu Posebnog postupka oporezivanja (IOSS) nude mogućnost plaćanja PDV-a prilikom naručivanja robe", priopćio je HP. "Iznos PDV-a je u tom slučaju uključen u konačnu cijenu i na carinskoj deklaraciji pošiljke ili na računu bit će naveden IOSS broj. Ukoliko je elektronički podatak o IOSS broju ispravan, pošiljka će primatelju stići bez naplate dodatnih troškova, jer za takve pošiljke nema javnih davanja kao ni troškova zastupanja pri izradi kontroli carinskih deklaracija.

U slučaju da putem elektroničkog sustava stigne neispravan IOSS broj ili broj uopće nije naveden, naplaćuju se troškovi zastupanja pri izradi deklaracije koji iznose 18,50 kuna za pošiljke vrijednosti do 150 eura (H7 deklaracija), ili 37,00 kuna za pošiljke vrijednosti od 150 do 1000 eura (H6 deklaracija). U slučaju da je primatelju naplaćen PDV i od strane pošiljatelja i u trenutku carinskog pregleda, primatelj se treba izravno obratiti prodavatelju za povrat PDV-a", stoji u obavijesti.

Iz Hrvatske pošte napominju kako bez naplate primateljima stižu i sve pošiljke vrijednosti manje od 45 eura ako je pošiljatelj fizička osoba.

Podsjećaju i na to kako je od 1. srpnja 2021. na razini Europske unije ukinuto oslobođenje od PDV-a pri uvozu pošiljaka s robom vrijednosti do 22 eura iz trećih zemalja. Stoga se na sve pošiljke s robom koje su podrijetlom iz država izvan EU-a obvezno naplaćuje PDV koji vrijedi u državi u kojoj se pošiljka uručuje. Ovisno o vrijednosti robe, dodatno se može naplatiti i carinska pristojba.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene