Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ne nasjedajte!

Policija upozorava na prijevaru e-mailom: Ove podatke nikad ne smijete dijeliti s neznancima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iz policije upozoravaju građane da, prime li elektroničku poštu kojom se od njih traži novac, takve poruke ne otvaraju i tako izbjegnu javnu objavu njihovih podataka te da ažuriraju svoje lozinke.

Istarska policija objavila je kako je u posljednje vrijeme zaprimila prijave građana koji su na svoje e-mail adrese zaprimili sumnjive poruke, a u kojima ih nepoznate osobe ucjenjuju prijeteći da su na njihova računala ili mobitele instalirali zloćudne računalne programe (malware).

Pritom im poručuju kako su putem takvih programa ostvarili pristup njihovim osobnim podacima te ih traže 9000 kuna u bitcoinima kako navedene podatke ne bi javno objavili.

"Molimo građane da ne odgovaraju na takve poruke te da ažuriraju lozinke za pristup elektroničkoj pošti", ističu iz policije.

Građane savjetuju da nikome ne daju svoje korisničke podatke i lozinke niti ih upisuju na sumnjivim internetskim stranicama.

Ako su to učinili, upozoravaju, potrebno je odmah promijeniti lozinku koja se odnosi na određeni korisnički račun, a ako identičnu lozinku koriste i za druge korisničke račune i internetske usluge, potrebno je odmah promijeniti i te lozinke.

Više informacija o različitim oblicima internetskih prijevara te savjete kako se zaštititi građani mogu pronaći na internetskim stranicama policije i na kanalu MUP-a na YouTubeu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene