Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Roditelji su pristali da bolnica napravi obdukciju mrtve bebe i pokopa ju, ali nisu računali da će s ostalim bolničkim otpadom biti odvezena na - spaljivanje.


Obitelji Miodraga Marića iz Splita Hrvatska će država morati platiti 12.300 eura odštete jer je bolnica KBC Split njihovo mrtvo novorođenče bacila u bolnički otpad!

Vezani članci Davor Derenčinović Davor Derenčinović novi je sudac Europskog suda za ljudska prava Slika nije dostupna FOTO Prava drama odvijala se u helikopteru iznad Splita!

Ovakvu je presudu, nakon agonije ove obitelji koja traje od 2003. godine, donio Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu, a objavljena je na njihovim stranicama.

Supruga Miodraga Marića 7. kolovoza 2003. godine rodila je u devetom mjesecu trudnoće mrtvu bebu. Roditelji su dali pristanak bolnici da se napravi obdukcija te da se bolnica pobrine za pokop mrtvorođenčeta. U listopadu iste godine bolnica je tijelo djeteta bacila zajedno s ostalim kliničkim otpadom koji je odvezen na spaljivanje u Zagreb. Bračni par Marić pokušao je doznati gdje im je bolnica pokopala dijete, međutim, bez uspjeha.

U travnju 2004. godine krenuli su u pravnu bitku kako bi saznali što se dogodilo s tijelom njihove mrtve bebe, a od KBC Split tražili su i odštetu za duševne boli. U svibnju 2007. Županijski sud u Splitu presudio je da bebino tijelo nije smjelo biti odbačeno zajedno s kliničkim otpadom, ali da roditelji nemaju pravo na odštetu jer nijedna zakonska odredba ne obvezuje bolnicu da obavijesti roditelje o tome gdje je mrtvorođenče pokopano.


Sud u Strasbourgu odlučio: Hrvatska može za ratni zločin suditi pomilovanima

Ta presuda potvrđena je na Vrhovnom sudu u studenom 2008., a žalba roditelja Ustavnom sudu odbačena je u veljači 2012. godine. Istodobno, roditelji su podnijeli i kaznenu prijavu protiv bolnice te zaposlenika bolnice, ali ta prijava je odbačena s obrazloženjem da su posmrtni ostaci tretirani u skladu sa zakonom i procedurama.
 

Roditelji su se u konačnici odlučili obratiti Europskom sudu za ljudska prava u srpnju 2012., tvrdeći da se davanjem usmenog zahtjeva bolnici da pokopa njihovu bebu nisu zapravo odrekli prava da znaju gdje se nalazi posljednje počivalište što je sud uvažio.