Obavijesti Video Pretražite Navigacija
barijera

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice o uspješnoj obrani: "Inače bismo znali bdjeti noćima i graditi branu"

Aktualno Galerija Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Barbara Štrbac, novinarka Nove TV Foto: DNEVNIK.hr Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Foto: DNEVNIK.hr +0 Dalibor Bišćan i Barbara Štrbac Galerija 1/4 >>
Hrvatska Kostajnica uspješno se brani od poplave zahvaljujući montažno-demontažnoj barijeri podignuntoj u dva dana. S gradonačelnikom je o projektu izgradnje barijere razgovarala Barbara Štrbac.

Brana podignuta u Hrvatskoj Kostajnici uspješno je spriječila rijeku Unu da poplavi kuće koje se uz nju nalaze. Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava, a vrhunac vodenog vala rijeke Une u Hrvatskoj Kostajnici još nije prošao.

Rijeka je nabujala, ali panike nema. Jer su se postavile nove barijere, odnosno montažni sustav barijera dug 540 metara za obranu od poplava. Prvi takav u Hrvatskoj.

"Evo kao što vidite ove obrane od poplava, sreća nije do terase došla, evo mi se nadamo da neće, eto. TIjekom prijašnjih poplava bilo je katastrofa", rekla je Kristina iz Hrvatske Kostajnice.

"Barijerni sustav je do razine od +550 centimetara vodostaja u Kostajnici, primjerice, one 2014. godine, bilo je +504 centimetara, znači mi sada u ovom trenutku imamo još i mogućnost nadogradnje za nekih cca 50 centimetara", objasnio je Zoran Đuroković, direktor Hrvatskih voda.

 Na sustav obrane od poplave čekalo se više od 10 godina. U tom razdoblju poplavljene su mnoge kuće.

"Ja sam nekad ovdje stanovala i strašno je to kad uđe voda u kuću", rekla je Milica.

Voda je zaustavila radove na čišćenju jezera Trakošćan u općini Bednja. U jezeru je oko 70 tisuća kubika vode koja se morala ispumpavati. Projekt koji stoji 2 i pol milijuna eura sada je privremeno stopiran. Ali obiteljske kuće nisu ugrožene.

Zabrinjavajuće stanje ekipa Dnevnika Nove TV zatekla je i u Krapini. Vodostaj rijeke je u noći s ponedjeljka na utorak u sat vremena porastao za gotovo pola metra, a vodostaj je ozbiljno porastao i u mjestu Pojatno kod Zaprešića. No, prema najavama, kiša bi se trebala smiriti.
   

Gradonačelnik Hrvatske Kostajnice zadovoljan

Obrana od poplave u Hrvatskoj Kostajnici polučila je dobar rezultat. Dio obrane sačinjen je od montažne barijere, dok je drugi napravljen od betona.

Iz Hrvatske Kostajnice javila se Barbara Štrbac te gradonačelnika Dalibra Bišćana priupitala nekoliko pitanja.

"Napokon, nakon toliko truda i rada, projekata i dokumentacije, izrađena je ova montažno-demontažna obrana, jedan od rijetkih primjera u ovom dijelu Europe, na što smo ponosni i zahvalni na svoj pomoći jer smo se uspjeli obraniti od poplave", rekao je gradonačelnik Bišćan.

"Da ove barijere nema, ne bismo danas ovako ležerno razgovarali. Mnogi građani prenijeli su mi da su danas mogli uživati na suhome, dok smo inače bdijeli noćima i radili nasipe da bismo se obranili od poplave", priznao je te dodao da se radilo o projektu koji je  pokrenula Vlada republike Hrvatske i lokalna samouprava, a pod nadležnosti Hrvatskih voda.

Gradonačelnik je opisao i kako je izgledala sama izgradnja brane.

"Sam početak bio je težak jer su brojni aktivisti, za koje neću spominjati u kojim su strankama, naivno populistički radili na opstruaciji same dokumentacije. Kada je dokumentacija bila dovršena, uz pomoć Hrvatskih voda, sve je dalje teklo u redu. Izgradnji su pristupili stručni kadrovi", rekao je.

Prošlih godina u poplavno vrijeme na podizanju obrane radilo je i do 500-tinjak ljudi, dok je ovu barijeru u dva dana podiglo dvadesetak ljudi, a Kostajnica je obranjena.

 

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene