Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenski tisak

'Hrvatska je napravila mali korak natrag'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski mediji danas donose komentare o dogovoru Jadranke Kosor i Boruta Pahora.

Iako dogovor slovenskog premijera Boruta Pahora s hrvatskom premijerkom Jadrankom Kosor još treba potvrditi u parlamentarnim odborima, što se očekuje sredinom idućeg tjedna, on predstavlja nesumnjiv uspjeh za obje vlade, navodi u komentarima slovenski tisak.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pridružili se Poljacima Slovaci blokirali granični prijelaz s Ukrajinom: Propuštali samo pet kamiona po satu Blokada vozača na granici s Ukrajinom Blokirali ih poljski vozači Oko 3000 kamiona zapelo na ukrajinskoj granici: "Tisuće ljudi prisiljene su živjeti u teškim uvjetima"

Listovi na naslovnim stranicama na udarnim mjestima pišu o sporazumu koji će omogućiti nastavak hrvatskih pristupnih pregovora i razgovora o rješavanju graničnog pitanja arbitražom. Premda radikali i populisti u Sloveniji prijete referendumom i govore o Pahorovoj izdaji nacionalnih interesa, dogovor predstavlja 'pobjedu zdravog razuma', navodi u komentaru ljubljansko 'Delo', vodeći slovenski dnevnik.

'Kad predsjednica hrvatske vlade u pratnji slovenskog premijera prošeta centrom Ljubljane, onda to na simboličkoj razini može značiti samo jedno - da su oba šefa vlada procijenila kako je nakon dugog razdoblja hladnih odnosa postignut velik rezultat i da taj uspjeh žele podijeliti s običnim građanima', komentira 'Delo'.

'Nacionalisti će i dalje vikati 'Trst je naš'

'Ono što se jučer dogodilo znači povratak zdravome razumu. Doduše, to tako ne doživljava sva slovenska politika. Radikalni populisti i nacionalisti koji jedini smisao svog političkog opstanka vide u zaoštravanju i dalje će izbacivati parole u stilu 'Trst je naš' i obećavati referendum, ali se vlada čini odlučnom da jučerašnji povijesni dogovor provede', navodi u komentaru taj list.

S nešto više skepse o dogovoru postignutom u petak 11. rujna piše u konkurentskom ljubljanskom listu 'Dnevnik' Zoran Senkovič, istaknuti slovenski komentator i dugogodišnji kroničar slovensko-hrvatskih odnosa, kojega brinu reakcije nekih stranaka inače sklonih potvrditi dogovor, ali rezerviranih prema 'tihoj diplomaciji' koja se vodila s vrha i bez uvida stranačkih vrhova u smisao kompromisa.

Bitno je Janšino mišljenje

'Iako tajna diplomacija nije biser demokratskog odlučivanja, čini se da lideri dviju vlada nisu ni imali drugog izbora za osiguranje dogovora, pod pritiskom dugogodišnjeg graničnog spora zbog kojega su odnosi Ljubljane i Zagreba zalutali u močvaru', navodi 'Dnevnikov' komentator.

No, upozorava, da dogovor iz Ljubljane još treba potvrditi u parlamentarnim odborima, za što Pahorova koalicija ima potrebnu većinu, ali želi za dogovor osigurati i širu potporu stranaka. U tome je, kako navodi, kritično ne što o dogovoru misle opozicijske Slovenska pučka stranka (SLS) i Jelinčičevi nacionalisti, nego je bitno što će reći bivši premijer i šef opozicije Janez Janša.

Budući da je Janša trenutačno odsutan iz Slovenije, u ime njega izjavu i reakciju na dogovor iznio je član njegove stranke Dimitrij Rupel, no Rupelova izjava ne sugerira da najjača oporbena stranka podržava dogovor Pahora i Kosor niti da će mu potporu dati u parlamentarnom odboru.

>> Kosor: Imamo zbog čega biti ponosni

>> Slovenija je zadržala adut kojim opet može 'upaliti crveno'

'Rupel je u pravu kad kaže da je dogovor zapravo povratak na situaciju u kojoj su Slovenija i Hrvatska bile prije nekoliko godina. No, nije priznao da je kao dugogodišnji šef diplomacije i sam bio kriv što do pomaka u odnosima s Hrvatskom i rješenju graničnog pitanja nije došlo. Hrvatska je sada napravila mali korak natrag, što Rupelu nije uspjelo, a on to postignuće sada proglašava Pahorovim neuspjehom', navodi Senkovič.

Komentator dodaje da je sigurno samo to da nakon petka slovensko-hrvatski odnosi 'ulaze u zanimljivo razdoblje' u kojemu će Hrvatska na slovenskoj političkoj sceni postati temom unutarnje, a ne više vanjske politike. (Hina)

I dok visoka politika živi svoj život, Hrvati i Slovenci uz granicu žive kao da ih ona ne razdvaja već spaja pa je tako i u Gorskom Kotaru. Rijeka Kupa okupila je Hrvate i Slovence koji su je čistili.

Jamči li dogovor Pahora i Kosor Hrvatskoj nesmetan put prema EU?

  • Da
  • Ne

Ukupno glasova:

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene