Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Problem ispod površine

Hrvatska je mediteranska zemlja i baš je zato jedna stvar poražavajuća: U opasnosti je velik broj djece

Aktualno Galerija Velik broj utapanja - 1 Velik broj utapanja - 1 Foto: DNEVNIK.hr Velik broj utapanja - 2 Velik broj utapanja - 2 Foto: DNEVNIK.hr Velik broj utapanja - 3 Velik broj utapanja - 3 Foto: DNEVNIK.hr +0 Velik broj utapanja - 4 Galerija 1/4 >>
Čak 19 slučajeva utapanja zabilježeno je samo u posljednja dva tjedna u Hrvatskoj, a najviše njih na moru. Detalje donosi reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Vištica.

Posljednji slučaj utapanja zabilježen je na Dunavu, no većina od 19 slučajeva, koliko ih se samo u posljednja dva tjedna dogodilo u Hrvatskoj, bila je na moru.

''Utapanja se događaju uglavnom u jezerima i rijekama jer rijeke su tekućice, jezera su zamućena i dolazi do velike razlike u temperaturi, a na moru se često događaju zbog neznanja plivanja i zastoja srca'', objasnila je voditeljica Službe spašavanja života na vodi Silvana Radovanović.

Kao spasilac Mihovil Mošku radi već pet godina. Nema čega se nije nagledao: ''Iz iskustva morao bih istaknuti konzumaciju alkohola kao rizični faktor za utapanja. Koliko se sjećam, u svojih pet godina iskustva njih troje sam morao izvlačiti zbog alkohola.''

Patolozi napominju da 50 posto slučajeva utapanja u podlozi ima nešto drugo, primjerice bolesti, infarkt. Mnogi se ponesu onom "ma neće mene" pa naglo skaču u hladne rijeke ili more.

Sunčaju se i vrući skaču u vodu, a često i precijene svoje sposobnosti. Upravo to vrlo često dovede do nevolje, kažu spasioci, a i panika pogorša stvari.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vulin Problematično i podupiranje Rusije Vučićeva desna ruka pod američkim sankcijama: Optužen za veze s krijumčarima oružja i narkotika

Pročitajte i ovo Zadar Epidemiolozi pozvali građane Rotavirus u Zadru: "U tijeku je inspekcijski nadzor. Prve informacije o zarazi pojavile su se na društvenim mrežama"

''Najopasniji su panični plivači koji ne mogu kontrolirati svoje akcije, oni su najopasniji za nas, okolinu i sve one koji žele pomoći'', upozorava voditelj spasilačke službe na Foginovu kupalištu Karlo Bukovac.

Porazno je da je Hrvatska mediteranska zemlja, a puno djece ne zna plivati. U istočnim županijama čak njih 60 posto, a dodatni problem je i nedostatak spasioca – nedostaje ih čak 350, upozoravaju u Hrvatskom Crvenom križu.

Pročitajte više informacija o sigurnosti plivanja, pogotovo s obzirom na to da su djeca najviše ugrožena.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene