Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prepoznajte simptome

Znate li što je suho utapanje? I nekoliko centimetara vode može biti kobno, posebno je važno paziti na mališane

Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images
Djeca su najrizičnija skupina kada je riječ o opasnosti od utapanja i stoga je izuzetno važno da dijete baš nikada ne bude ostavljeno samo uz vodu, bez obzira na to je li riječ o plićaku, bazenčiću ili rijeci.

Najveća opasnost od utapanja prijeti mališanima u dobi do četiri godine, a djeca su, pogotovo ona mlađa, najrizičnija skupina.

Ona se mogu utopiti u sekundi, u desetak centimetara vode, što se može dogoditi u kadi, dječjem bazenu, lavoru ili ribnjaku. 

Malo dijete ne smije se nikad ostaviti samo čak ni u kadi, čak ni toliko koliko je potrebno da roditelj ode po ručnik ili da se javi na telefon. Ako se mora odmaknuti od vode, tada dijete treba uzeti sa sobom.

Pročitajte i ovo Djevojčica pliva a koje boje kupiti? Nemojte kupiti djetetu plavi ili bijeli kupaći kostim, postoji izvrstan razlog za to

No dijete, ali i odrasla ili starija osoba ne mora biti u dubokoj vodi jer do utapanja, osim gušenjem vodom, može doći i kada udahnuta voda uzrokuje grčenje i stezanje glasnica te blokira dišne puteve.

Naziv za takvu vrstu je suho te sekundarno utapanje, a simptomi ili znakovi prisutni su odmah ili nakon nekoliko sati.

O suhom utapanju govorimo kada osoba umjesto zraka u pluća udahne vodu. Tijekom ljetnih mjeseci u osobitoj su opasnosti mala djeca koja su lošiji plivači, zbog čega lako mogu udahnuti morsku ili slatku vodu tijekom kupanja u moru ili bazenima, često upozoravaju liječnici.

Suho utapanje

Kod suhog utapanja voda nikada ne dopre do pluća. Umjesto toga, disanje u vodi uzrokuje da se glasnice zgrče i zatvore nakon što je dijete već napustilo vodu, a to zatvara dišne puteve djeteta i otežava mu disanje. Simptomi suhog utapanja obično se događaju odmah nakon incidenta u vodi.

Sekundarno utapanje

Kod sekundarnog utapanja djetetovi se dišni putevi otvaraju, čime je omogućen ulaz vode u pluća, gdje se voda i nakuplja i uzrokuje stanje koje se zove plućni edem, a on dovodi kao i kod suhog utapanja - do problema s disanjem. Sekundarno utapanje obično počinje nakon jednog do 24 sata nakon incidenta u vodi.

Prepoznajte simptome

Dijete diše plitko i ubrzano, kašlje, ima bolove u prsima, blijedo je, povraća, pojačano se znoji.

Osim smetnji kod disanja roditelji mogu zamijetiti i promjene ponašanja te izrazitu pospanost, koji nastaju zbog nedovoljnog dolaska kisika u mozak, pa sve do gubitka svijesti i krajnje smrtnog ishoda ako se na vrijeme ne intervenira, objasnila je pedijatrica Iva Palčić.

Pročitajte i ovo Ilustracija - 3 Ovo morate znati Kako pobjeći iz automobila koji tone: Važni koraci koji će vam spasiti život

Pročitajte i ovo Ilustracija Nema ozlijeđenih Netko je na željezničku prugu stavio betonski stup: Vlak se zaletio u njega

Liječenje je relativno jednostavno i uspješno ako se dijete na vrijeme dovede u bolnicu. Sastoji se u primjeni kisika i diuretika – lijekova za izmokravanje koji se, između ostalog, primjenjuju u terapiji edema pluća.

Važno je, napominju liječnici, da se kod bilo kakve sumnje na utapanje dijete pojačano nadzire idućih 24 sata, i to najbolje u bolnici kako bi se na vrijeme zamijetili simptomi suhog utapanja, poduzele sve potrebne mjere liječenja i izbjegao smrtni ishod.

Više o sigurnosti plivanja možete čitati >> OVDJE

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene