Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Epidemiolozi pozvali građane

Rotavirus u Zadru: "U tijeku je inspekcijski nadzor. Prve informacije o zarazi pojavile su se na društvenim mrežama"

U Zadru se pojavilo nekoliko slučajeva rotavirusa. Više o toj infekciji doznala je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

Zasad su u Zadru od strane epidemiologa potvrđena dva slučaja. U jednom slučaju je zaražen gost hotela, a drugi slučaj zaraze je dijete koje je plivalo u moru na plaži ispred hotela.

"Situacija postaje nejasna u trenutku kad sam dobila odgovor iz Državnog inspektorata, a prema kojemu je povećano oboljenje u hotelu. Poslana je inspekcija na teren i u tijeku je inspekcijski nadzor nakon kojeg će biti više informacija", rekla je Jurišić.

Pročitajte i ovo Zlostavljanje u domu za nezbrinutu djecu - 1 Uznemirujuća snimka Otac trogodišnjaka iz dječjeg doma u Slavoniji: "Kad sam ga vidio djelovao je šokirano. Mislim da je bio i vezan u krevetu." Javili se roditelji još jednog djeteta

"Prve informacije o zarazi pojavile su se na društvenim mrežama, ljudi su se žalili na povećanu temperaturu, proljev i povraćanje. Epidemiolozi mole da im građani sa simptomima donosu uzorak stolice na analizu u Zavod za javno zdravstvo da bi utvrdili točan broj slučajeva", dodala je.

"Iz zadarskog Vodovoda demantiraju sve koji navode kako se tu nalaze kanalizacijski ispusti koji bi mogli biti izvor zaraze. Iz Zavoda za javno zdravstvo navode da se rotavirus ne širi morem, ali može neko vrijeme ostati u bazenskoj vodi", rekla je.

Zadar Sanja Jurišić (Foto: DNEVNIK.hr)

"Širitelji su djeca do pet godina pa je moguća situacija da je dijete na plaži dok se kupalo zarazilo ljude slabijeg imuniteta oko sebe", navodi Jurišić.

Pročitajte i ovo Hrvoje Krešić Analiza Hrvoja Krešića Što će biti u aferi oko HEP-a? "To se u ovom trenutku čini kao najelegantniji način za premijera da primiri duhove, ali..."

"Inače, za rotavirus je specifično da se širi u kolektivu, odnosno ako dijete donese kući zarazu iz jaslica ili vrtića, najčešće zaraženi budu i ostali ukućani. No, u većini slučajeva, bolest traje dva do tri dana", zaključila je Jurišić.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene