Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti

Spisi na sudovima se gomilaju, a građani uzalud dolaze: Ne postigne li se dogovor u srijedu, potez će povući Vrhovni sud

Inspiracije za okončanje štrajka radnika na sudovima čini se - nema. U srijedu bi ministar i sindikalni vođe trebali sjesti na sastanak. Dok se rješenje čeka, šteta zbog gomilanja spisa postaje sve veća.

Ministar pravosuđa Ivan Malenica u srijedu bi trebao za stol s Ivom Šušković, predsjednicom sindikata koji zastupa ljude koji štrajkaju u pravosuđu. Cilj je okončati najdulji štrajk u hrvatskoj povijesti.
Šušković kaže da, ako ne postignu dogovor, prestaje rad i na hitnim postupcima.

Povećanje plaća da, ali tek u siječnju. Malenica će ponovno za stol sa sindikatom državnih službenika i namještenika s istim jamstvom.

"Kroz novi zakon i nove uredbe će biti izjednačeni. Dakle nitko neće biti u povoljnijoj situaciji zato što je dosad imao veće koeficijente ili određene dodatke", rekao je Malenica.

Oni ne žele čekati.

"Da mogu platiti račune i podstanarstvo, imamo blokirane kolegice koje nemaju ni kune u džepu doslovno, pomažu ih sindikati", kaže Pavica Kovačević, Sindikalna predstavnica Županijskog suda u Rijeci .

Zbog malih plaća sve je manje zainteresiranih za te poslove.

Malenica je, s druge strane, sa stavom koji i premijer Andrej Plenković ponavlja već dva dana - da je korak naprijed napravljen jer je povećan iznos regresa i svima dan dodatak na plaću.

Pročitajte i ovo Sandra Benčić oporba traži izvanrednu sjednicu Benčić o aferi HEP: "Nećemo dozvoliti da Plenković odabere jednog ili dva žrtvena jarca, a da on prođe lišo"

"Dobili su i punu plaću i dodatak koji je Vlada donijela - od 100, 80 i 60 eura. To je za neke od njih povećanje i 20 posto. Nikada nije bilo takvo veliko povećanje", navodi u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Jelene Rastočić.

Postoji "ali" u tom daru.

"Dogodilo se da to baš nije tako kako se iskomuniciralo, išla su naknadno objašnjenja. Onaj tko je na godišnjem - nije dobio, tko je na bolovanju - isto tako nije dobio. Ljudi koji su na bolovanju su najugroženija kategorija", kazala je sindikalna povjerenica na Općinskom sudu u Zagrebu Marija Paun.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Bez poštede Milanović opleo: "Banožić i Plenković manipuliraju, Grlić Radman nije pri sebi, morao sam ga isključiti"

"Recimo, imam kolegicu koja ide na kemoterapije i ona je pri kraju liječenja, ali je morala doći raditi jer s 270 eura mora živjeti. Kod nje, recimo, nema dodatka", dodaje.

Dok se dogovor ne postigne spisi na sudovima se gomilaju, a građani uzalud dolaze.

"Došla sam iz Splita. Ali štrajk još uvijek traje i nisam ništa mogla riješiti. Bila sam unutra deset minuta i izašla van", kazala je Lea.

"Sutra ću doći još jedanput, izgubit sat vremena, Nadam se da ću riješiti", rekao je Vlatko.

Više od mjesec dana rješavaju se samo hitni predmeti. Ostalo stoji. Od prometnih prekršaja, razvoda, upisa vlasništva, realizacija investicija zbog nemogućnosti upisa hipoteka.

Pristojbe se ne naplaćuju, za sve predmete gdje će biti neka naplata računaju se kamate, a moguće su i tužbe za naknadu štete.

"Ovo stanje nije dobro, ni za Vladu ni za samo pravosuđe ni za same službenike koji će morati nadoknaditi ovo što sad ne rade isto kao i suci", rekao je Malenica.

Ne postignu li dogovor u srijedu, potez će povući Vrhovni sud. Nekoliko pravnih stručnjaka s kojima je razgovarala ekipa Dnevnika Nove TV kaže da je adut tužba prema sudu Europske unije, koju može poslati predsjednik Vrhovnog suda, ali i bilo koji građanin koji je ovim štrajkom oštećen. No uključi li se europsko pravosuđe u ovu priču, posljedice za Vladu bit će daleko skuplje.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene