Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvati šokirani

Hrvatska ili Jugoslavija? Predsjedniku EU parlamenta još uvijek nije baš jasno

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Umjesto pohvale hrvatskoj umjetnosti predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz hvalio je umjetnost države koja više ne postoji.

Umjetnička zbirka Europskog parlamenta bogatija i za neka djela hrvatskih umjetnika. Izložba radova hrvatskih umjetnika koji postaju trajno vlasništvo i dio međunarodne zbirke umjetnina Europskog parlamenta otvorena je u srijedu, a predgovor izložbi napisao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Pročitajte i ovo Zastupnici EP-a odlučuju o ključnom paketu o migracijama i azilu Prethodni prijedlozi su propali Europski parlament glasa o paktu koji je podijelio stranke Slika nije dostupna Na početku sjednice VIDEO I Europski parlament odao počast vukovarskim žrtvama

Njegovim predgovorom nije bio zadovoljan HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier. 'Veselio sam se, s ponosom došao na ovu svečanost, i ostao šokiran i razočaran. Šokirao me predgovor u brošuri u kojem socijalistički kandidat za predsjednika Komisije i trenutni predsjednik Parlamenta Martin Schulz umjesto da je predstavio hrvatsku kulturu, napisao je hvalospjeve o Jugoslaviji', napisao je na svom Facebook profilu Davor Ivo Stier.

 Predsjednik Eu parlamenta Martin Schulz: Dobrodošli kući

Naime, Shulz je u predgovoru uglavnom spominjao Jugoslaviju. 'Ova izložba nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem Istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano. Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom, već i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu odliku', dio je predgovora.

Hrvatska delegacija Europske pučke stranke uputila otvoreno pismo predsjedniku Martinu Schulzu vezano uz otvaranje izložbe zbirke djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu.

Osim što su se hrvatski zastupnici zahvalili za organizaciju izložbe djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu, čitajući predgovor brošure izrazili su svoje iznenađenje sadržajem teksta kojeg je potpisao Martin Schulz.

Članovi hrvatske delegacije u EPP-u žale što se u predgovoru Hrvatska spominje u kontekstu Jugoslavije kao zemlje umjetničkih sloboda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene