Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Umjesto pohvale hrvatskoj umjetnosti predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz hvalio je umjetnost države koja više ne postoji.


Umjetnička zbirka Europskog parlamenta bogatija i za neka djela hrvatskih umjetnika. Izložba radova hrvatskih umjetnika koji postaju trajno vlasništvo i dio međunarodne zbirke umjetnina Europskog parlamenta otvorena je u srijedu, a predgovor izložbi napisao je predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz.

Vezani članci Fred Matić na naslovnici parlamentarnog tjednika Na naslovnicu parlamentarnog tjednika prvi put dospio hrvatski zastupnik: ''Velika je čast'' Slika nije dostupna ODLAZI U POLITIKU Schulz se više neće kandidirati za predsjednika Europskog parlamenta

Njegovim predgovorom nije bio zadovoljan HDZ-ov europarlamentarac Davor Ivo Stier. 'Veselio sam se, s ponosom došao na ovu svečanost, i ostao šokiran i razočaran. Šokirao me predgovor u brošuri u kojem socijalistički kandidat za predsjednika Komisije i trenutni predsjednik Parlamenta Martin Schulz umjesto da je predstavio hrvatsku kulturu, napisao je hvalospjeve o Jugoslaviji', napisao je na svom Facebook profilu Davor Ivo Stier.

 Predsjednik Eu parlamenta Martin Schulz: Dobrodošli kući

Naime, Shulz je u predgovoru uglavnom spominjao Jugoslaviju. 'Ova izložba nije zanimljiva tek s umjetničkog stajališta. Ona također otkriva jedinstven položaj Hrvatske u bivšem Istočnom bloku. Kao nesvrstana zemlja, bivša Jugoslavija razvijala je vlastitu kulturnu politiku dopuštajući umjetnicima da se slobodno izražavaju pod uvjetom da ne stvaraju pomutnju. Iako je nedostajalo materijala i razvoj umjetničkog tržišta nije bio potpuno omogućen, umjetnici su mogli stvarati umjetnička djela gotovo nesputano. Jugoslavija je stoga zauzimala posebno mjesto između Zapada i Istoka, ne samo u političkom i gospodarskom, već i u umjetničkom smislu. Umjetnička djela izložena u našem Parlamentu iskazuju ovu iznimnu odliku', dio je predgovora.

Hrvatska delegacija Europske pučke stranke uputila otvoreno pismo predsjedniku Martinu Schulzu vezano uz otvaranje izložbe zbirke djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu.

Osim što su se hrvatski zastupnici zahvalili za organizaciju izložbe djela hrvatskih umjetnika u Europskom parlamentu, čitajući predgovor brošure izrazili su svoje iznenađenje sadržajem teksta kojeg je potpisao Martin Schulz.

Članovi hrvatske delegacije u EPP-u žale što se u predgovoru Hrvatska spominje u kontekstu Jugoslavije kao zemlje umjetničkih sloboda.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook