Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Akcija 'Sat za planet Zemlju'

Hrvatska će na sat vremena utonuti u mrak!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U subotu 29. ožujka hrvatski gradovi pridružiti će se brojnim svjetskim metropolama u akciji 'Sat za planetu zemlju', gašenjem svijetla na jedan sat.

Zagreb te brojni drugi hrvatski gradovi i ove će se godine gašenjem svijetla na jedan sat, posljednje subote ovog mjeseca, 29. ožujka, u 20,30 sati pridružiti najvećoj globalnoj volonterskoj akciji 'Sat za planet Zemlju' kojom se osmu godinu za redom pokušava ekološki osvijestiti građane.

Mjesec humanosti: Zadarski restorani kuhaju besplatno i zaradu doniraju!

Tako će te subote u mrak utonuti Zagrebačka katedrala i Medvedgrad, Zidine u Dubrovniku sa Stradunom, splitska Riva s južnim pročeljem Dioklecijanove palače, Poljana Pape Ivana Pavla II u Zadru, cijela Makarska rivijera, središte Drniša, Metkovića, Novog Vinodolskog, Labina, Varaždina, Koprivnice i brojni drugi gradovi.

'Prošle godine u ovu akciju uključilo se 48 hrvatskih gradova, ove su godine zasad uključena 43, a očekujemo da će se akciji priključiti više od 50 gradova', istaknula je danas na konferenciji za novinare voditeljica inicijative 'Sat za planet Zemlju' u Hrvatskoj Petra Boić Petrač iz svjetske organizacije za zaštitu prirode koja organizira ovu akciju.

Istaknuvši da se 'tamom' nastoji probuditi građane svijeta i ukazati im da je zadnji tren da se poduzme nešto kako bi se zaustavilo prekomjerno trošenje Zemljinih resursa, pozvala je sve građane da se 29. ožujka gašenjem svjetla od 20,30 do 21,30 sati i razmišljanjem o načinima očuvanja našeg planeta pridruže akciji.

Siromašni umirovljenici digli na noge Facebook: 'Ovako u Hrvatskoj nitko ne bi smio živjeti'

Glavno obilježavanje u Zagrebu bit će ispred Katedrale, a organizatori apeliraju da djeca dođu odjevena u Spider-Mana - prvog ambasadora 'Earth Houra', a tom prigodom snimit će se fotografija na kojoj će mali Spider-Mani, oblikujući broj 60, zaštitni znak Sata za planet Zemlju, držati upaljene svijeće.

'Spider-Man jedan je od najvoljenijih i najpoznatijih superjunaka svih vremena i logično je da je baš on izabran za prvog ambasadora ove akcije, budući je kompletna produkcija filma bila ekološki osviještena', pojasnio je Seid Ružić iz Continental filma.

Inicijativu su, naglasio je, podržale i i zvijezde filma Andrew Garfield, Emma Stone, Jamie Foxx, te redatelj Marc Webb.

ZET se pridružuje ovoj akciji tako što će omogućiti besplatan dolazak do središta grada javnim prijevozom u vrijeme trajanja akcije, a tijekom samoga 'Sata za planet Zemlju' bit će prigušena svjetla u svim vozilima.

Zelena akcija: 'Šume nisu golf igrališta'

U svijetu poznata kao 'Earth Hour', ova akcija koju WWF organizira osmu godinu zaredom, evoluirala je od inicijative jednog grada 2007., u veliki globalni pokret u kojemu je samo prošle godine sudjelovalo više od 7000 gradova i mjesta iz 154 zemalja svijeta.

U sklopu akcije, svjetla se na jedan sat gase na brojnim svjetskim znamenitostima poput Harbour Bridgea, Tokyo Towera, Nacionalnog stadiona u Pekingu, Kremlja i Crvenog trga u Moskvi, Crkve rođenja Isusova u Betlehemu, Eiffelova tornja, Akropole, tornja u Pisi, rimskih Španjolskih stuba, Brandenburških vrata, Buckinghamske palače, Tower Bridgea, Big Bena, Times Squarea, Empire State Buildinga te slapova Nijagare. Hrvatska se toj akciji priključila 2009. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene