Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Hrvatska birokracija

Što mislite koliko ima zaposlenih u agencijama, zavodima i fondovima?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dragutin Lesar je od Vlade zatražio popis svih agencija, zavoda i fondova. Odgovor koji je dobio više je nego zanimljiv...

Dragutin Lesar je od Vlade zatražio popis svih agencija, zavoda i fondova, a zanimalo ga je i koliko su svaka agencija, odnosno zavod i fond imali zaposlenih 30. rujna 2014. te kolika su im planirana sredstva za cijelu tu godinu.

Pročitajte i ovo Počelo kovanje eura u Hrvatskoj - 6 mjesec dana prije uvođenja Na tržištu prvi paketi hrvatskih eura: Pogledajte gdje ih možete kupiti i po kojoj cijeni Slika nije dostupna ZAPALIO SE SERVER Izbio požar u Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, vatrogasci na terenu, svi zaposlenici izašli iz zgrade

Odgovor koji je dobio više je nego zanimljiv.

Ukratko, više od 14.500 ljudi zaposleno je u 40 agencija, 16 zavoda i pet fonodva kojima je osnivač država.
 

U 40 agencija 6390 zaposlenika

Razvidno je tako da u 40 agencija radi ukupno 6390 zaposlenika, najmanje - samo jedan u Agenciji za obnovu osječke Tvrđe, najviše – 3128 u Financijskoj agenciji (Fina).

Gleda li se samo broj zaposlenih, među najmanjima su Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i plina s pet zaposlenika, te Agencija za istraživanje nesreća u zračnom, pomorskom i željezničkom prometu s osam zaposlenih.

Daleko iza Fine, no na drugom i trećem mjestu po broju zaposlenih, su dvije agencije iz poljoprivrednog sektora – Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (671) i Hrvatska poljoprivredna agencija (323), zajedno imaju gotovo tisuću zaposlenika.

Sve druge agencije pojedinačno broje manje od 200 zaposlenika. U 'kategoriji' od 150 do 200 su Agencija za lijekove i medicinske proizvode (196), Agencija za ozakonjenje nezakonito izgrađenih zgrada (189), Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (179), a na samoj granici, sa 149 zaposlenih je Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga.

Gledano po prihodima, rang-ljestvica izgleda ponešto drugačija

Na vrhu je Fina koja je za 2104. planirala gotovo 800 milijuna kuna prihoda (796.933.326), potom Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka (752 milijuna), Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama (420 milijuna), pa Hrvatska agencija za obvezne zalihe nafte i naftnih derivata (390 milijuna), Agencija za obalni linijski pomorski promet (312 milijuna kuna).

Na dnu ljestvice su Agencija za ugljikovodike koja je za 2014. planirala prihod od 400 tisuća kuna, te već spomenuta Agencija za obnovu osječke Tvrđe s prihodom od 1,3 milijuna kuna.

Kategorija 'teškaša'

U 16 zavoda zaposleno je čak 7868 ljudi, glavnina u njih tri – Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (2892), Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje (2339) te u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje (1289).

Bitno manje, ali ipak brojne zaposlenike imaju Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu (413) te Hrvatski restauratorski zavod (295).

Sasvim minijaturnima doimaju se Zavod za obnovu Dubrovnika, Hrvatski zavod za prostorni razvoj te Hrvatski zavod za telemedicinu koji zapošljavaju po 13 ljudi.

Zavodi su 'teškaši' i po planiranim prihodima: plan HZMO-a je 36,9 milijardi, HZZO-a 23,2 milijardi, a HZZ-a 2,5 milijardi kuna prihoda.

Najmanji prihod, oko 220 tisuća kuna, planirao je Zavod za obnovu Dubrovnika.

U pet fondova 291 zaposlenik

U pet fondova svoj je kruh našao 291 zaposlenik, najbrojniji su (240) u Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost čiji je plan za 2014. bio uprihodovati 1,3 milijarde kuna.

Fond za naknadu oduzete imovine ima 33 zaposlenika i prihod planiran na razini 176 milijuna kuna, dok Fond za razgradnju i zbrinjavanje radioaktivnog otpada nuklearke Krško ima 12 zaposlenika i prihod od 184 milijuna kuna.

Po tri zaposlenika imaju Fond za stipendiranje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i njihove djece te Fond za obnovu Vukovara, a planirani im prihodi iznose 35 milijuna, odnosno 40 milijuna kuna. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene