Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"LAKOĆA" POSLOVANJA

Zapeli smo na dnu: Zašto je poslovanje u Hrvatskoj teže nego u gotovo cijelom EU-u?

Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 3
Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Je li u Hrvatskoj lako poslovati? (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/3 >>
Svjetska banka provela je istraživanje o lakoći poslovanja u pet gradova u Hrvatskoj - Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku i Varaždinu. Nijedan ne odskače po dobrom. Najveći je problem spora i neučinkovita administracija.

Želite li pokrenuti posao - u Splitu ćete to učiniti znatno brže nego u Zagrebu, Rijeci, Osijeku ili Varaždinu. No zato ćete ondje najteže poslovati. Građevinsku dozvolu za skladište čekat ćete dvaput duže nego u najbržem Varaždinu. Prijenos vlasništva dvostruko duže nego u Zagrebu, a eventualni sudski spor riješit ćete 11 mjeseci kasnije nego u Osijeku.

Pročitajte i ovo Kolinda Grabar-Kitarović Veliko priznanje Bivša hrvatska predsjednica ima novi posao Ilustracija KONFERENCIJA SVJETSKE BANKE Za koliko godina dohodak hrvatskih građana može doseći prosjek EU-a? Objavljeno i koliko su naši radnici (ne)produktivni

Iz Svjetske banke u velikim razlikama između gradova vide problem, ali i rješenje. "Gradovi moraju učiti jedni od drugih. Uzme li Zagreb najbolje od ostalih gradova koje smo promatrali u Hrvatskoj, na globalnoj ljestvici lakoće poslovanja Hrvatska će porasti za 11 mjesta", rekla je Rita Ramahalo, viša menadžerica u Svjetskoj banci.

A trenutačno se nalazi na 51. mjestu u svijetu. Od zemalja Europske unije iza nas su samo Belgija i Grčka. Slovenija je na 37., Srbija na 43. mjestu - na kojem je prošle godine bila Hrvatska. Ministar gospodarstva za to krivi sporu birokraciju i najavljuje promjene.

"Problem suvišnog administrativnog opterećenja hrvatskog gospodarstva hitno, brzo i usudit ću se reći radikalno treba početi rješavati", rekao je Darko Horvat, ministar gospodarstva. Poslodavci pak ističu i druge probleme.

"Država mora smanjiti svoje troškove, moramo imati manje troškove i na rad i na kapital, manje parafiskalnog nameta...", navodi Davor Majetić, predsjednik Hrvatske udruge poslodavaca. Najviše to osjećaju male i srednje tvrtke. One koje već konkuriraju na europskom tržištu problem imaju i s bankama i visokim kamatama.

Darko Pappo, član Uprave DIV grupe, kaže: "Mi se još uvijek moramo snalaziti na skuplje načine do dolaska izvora sredstava za podršku izvoza nego što to rade naši konkurenti unutar Europske unije". Veću konkurentnost na europskom tržištu, kažu izvoznici, moglo bi omogućiti uvođenje eura. To potvrđuju i iz HNB-a.

"Koristi od uvođenja eura su veće od troškova i nedvojbeno je da bi uvođenje eura smanjilo troškove hrvatskim izvoznicima te unaprijedilo hrvatski izvoz", kaže Gordi Šušić iz HNB-a. Lani nam je izvoz činio oko 20% ukupnih prihoda u gospodarstvu. Istovremeno, država koja pod hitno treba smanjiti birokraciju, ured za izvoznike - nema.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene