Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nagrađen u Londonu

Hrvatski izum: Džepni aparat za otkrivanje falsifikata

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znate li tko je autor svih hrvatskih novčanica? To je Vilko Žiljak, čovjek koji je uz umjetnika Šuteja osmislio novčanice kakve svakodnevno koristimo. I ne samo to, Žiljak i njegov tim osmislili su i vrlo brz i jeftin način za kontrolu falsifikata.

Izum profesora Žiljka i njegovog znanstvenog tima dobio je najveća moguća priznanja na londonskoj izložbi. 'Razlučuje sliku u dva dijela. Jedno je za naše oči, to znači crvena, zelena i plava dok je drugi aparat namijenjen da analizira boje u bliskom infracrvenom području', pojasnio je Vilko Žiljak iz Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Pročitajte i ovo Zastava Europske unije Omaklo im se Europska komisija se ispričala zbog spornog hrvatskog grba Dokument Europske komisije Nevjerojatno Kakav promašaj! Europska komisija objavila dokument s pogrešnom hrvatskom zastavom: Pogledajte što im je promaknulo

Ovaj izum vrlo lako može otkriti autentičnost bilo kojeg dokumenta ili vrijednosnog papira koji u sebi ima projektiranu infracrvenu sliku poput novčanice od pet eura. 'Pod objektivom, na desnoj strani imamo samo infracrvenu komponentu, ostale se ne vide, dok se na lijevoj strani vidi cijela novčanica', pojasnio je Žiljak.

>> Pokušao razmijeniti 'novčanicu' od milijun dolara

Istom se tehnikom može zaštititi i fakultetska diploma ili indeks ili izraditi putovnica ili osobna iskaznica koju je nemoguće lažirati. 'Izrada dvostrukog portreta, znači portret kojeg mi fino vidimo našim očima. Druga kamera će taj portret vidjeti u profilu. Ako bi netko snimio to, skenirao i sa najboljim instrumentima to dešifrirao, ne bi skinuo drugu sliku, to je ona infracrvena’, rekao je Žiljak.

Najveća prednost aparata je mala cijena i džepni format tako da ga zaista svatko može koristiti.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene