Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Znate li tko je autor svih hrvatskih novčanica? To je Vilko Žiljak, čovjek koji je uz umjetnika Šuteja osmislio novčanice kakve svakodnevno koristimo. I ne samo to, Žiljak i njegov tim osmislili su i vrlo brz i jeftin način za kontrolu falsifikata.


Izum profesora Žiljka i njegovog znanstvenog tima dobio je najveća moguća priznanja na londonskoj izložbi. 'Razlučuje sliku u dva dijela. Jedno je za naše oči, to znači crvena, zelena i plava dok je drugi aparat namijenjen da analizira boje u bliskom infracrvenom području', pojasnio je Vilko Žiljak iz Akademije tehničkih znanosti Hrvatske.

Vezani članci Prvi riječki samoposlužni aparat za prodaju proizvoda bez ambalaže (Foto: Dnevnik.hr) Odlična ideja! U Rijeci otvorena trgovina bez ambalaže, građani oduševljeni Danijela Martinović (Foto: Instagram) Celebrity vremeplov poznate domaće pjevačice: Znate li tko je ova vrckava plavuša?

Ovaj izum vrlo lako može otkriti autentičnost bilo kojeg dokumenta ili vrijednosnog papira koji u sebi ima projektiranu infracrvenu sliku poput novčanice od pet eura. 'Pod objektivom, na desnoj strani imamo samo infracrvenu komponentu, ostale se ne vide, dok se na lijevoj strani vidi cijela novčanica', pojasnio je Žiljak.

>> Pokušao razmijeniti 'novčanicu' od milijun dolara

Istom se tehnikom može zaštititi i fakultetska diploma ili indeks ili izraditi putovnica ili osobna iskaznica koju je nemoguće lažirati. 'Izrada dvostrukog portreta, znači portret kojeg mi fino vidimo našim očima. Druga kamera će taj portret vidjeti u profilu. Ako bi netko snimio to, skenirao i sa najboljim instrumentima to dešifrirao, ne bi skinuo drugu sliku, to je ona infracrvena’, rekao je Žiljak.

Najveća prednost aparata je mala cijena i džepni format tako da ga zaista svatko može koristiti.