Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Obje strane trebaju popustiti

HOK protiv kažnjavanja liječnika, za dogovor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska liječnička komora protivi se kažnjavanju liječnika te ističe da - umjesto najava o kažnjavanju obiteljskih liječnika zbog nenaplaćivanja pariticipacije - obje strane trebaju popustiti i s tim u vezi se dogovoriti, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HLK dr. Hrvoje Minigo.

HLK ističe da su liječnici jedini u javnim službama koji bivaju kažnjavani za neki propust, zbog čega im se, često neopravdano, oduzima između 10 i 30 posto glavarine. Pritom navodi da je za prekomjerno propisivanje lijekova u proteklih godinu dana bilo kažnjeno 50 liječnika, a za previše bolovanja 16 liječnika.

Pročitajte i ovo Plakat ispred doma zdravlja Nelojalna konkurencija Plakatima vrbuju liječnike, razljutili ostatak Hrvatske: ''Ljuti me i žalosti. Ne znam koji bih sad izraz upotrijebio'' Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..."

>> Obiteljski liječnici i dalje za bojkot participacije

Treba prestati kažnjavati i početi stimulirati liječnike jer kada se liječnici, koji osjećaju teret reforme na svojim leđima, osjećaju sigurnima, to se odražava i na pacijente' 'Treba prestati kažnjavati i početi stimulirati liječnike jer kada se liječnici, koji osjećaju teret reforme na svojim leđima, osjećaju sigurnima, to se odražava i na pacijente', rekao je potpredsjednik HLK dr. Josip Jelić na konferenciji za novinare na kojoj su objavljeni zaključci sa simpozija o privatnim ugovornim liječnicima u hrvatskome zdravstvu, održanog prošlog vikenda u Opatiji.

Ondje su doneseni mnogi zaključci za poboljšanje položaja liječnika primarne zaštite, među kojima i onaj da doznaku za ortopedskom pomagalu treba izdavati liječnik specijalist koji to pomagalo i indicira, a ne obiteljski liječnik, kako to propisuje novi Pravilnik o ortopedskim pomagalima.

Glavni problem nedostatak liječnika

Kao glavni problem na skupu je istaknut nedostatak liječnika kao ograničavajući faktor svake reorganizacije zdravstvene službe. Ugovorni liječnici HZZO-a imaju pravo, zaključeno je, očekivati pravednu naknadu te minimalni prihod u visini plaće po kolektivnom ugovoru te da im se dopusti dodatni rad do iznosa dijagnostičko-terapijskih postupaka u visini standarne glavarine. Timovima s brojem osiguranika nižim od standarda (1700 pacijenata) treba omogućiti dodatnu zaradu kako bi mogli zaraditi svoju plaću.

Među zaključcima koji bi trebali biti podloga Komori u budućim pregovorima s vlasti su i zahtjevi za postupnim smanjenjem standarda za pedijatre s 1000 na 850 djece, te za ginekologe sa 6000 na 5000 žena kod jednoga ginekologa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene