Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hrvatska liječnička komora protivi se kažnjavanju liječnika te ističe da - umjesto najava o kažnjavanju obiteljskih liječnika zbog nenaplaćivanja pariticipacije - obje strane trebaju popustiti i s tim u vezi se dogovoriti, ocijenio je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HLK dr. Hrvoje Minigo.


HLK ističe da su liječnici jedini u javnim službama koji bivaju kažnjavani za neki propust, zbog čega im se, često neopravdano, oduzima između 10 i 30 posto glavarine. Pritom navodi da je za prekomjerno propisivanje lijekova u proteklih godinu dana bilo kažnjeno 50 liječnika, a za previše bolovanja 16 liječnika.

Vezani članci Ilustracija Medicinsko čudo: Ženi operirali tumor od 70 kilograma, težio više od same pacijentice Vili Beroš Ministar Beroš sastao se s mladim liječnicima: Razgovor je bio konstruktivan, a fokusirali su se na dvije stvari

>> Obiteljski liječnici i dalje za bojkot participacije

Treba prestati kažnjavati i početi stimulirati liječnike jer kada se liječnici, koji osjećaju teret reforme na svojim leđima, osjećaju sigurnima, to se odražava i na pacijente'

'Treba prestati kažnjavati i početi stimulirati liječnike jer kada se liječnici, koji osjećaju teret reforme na svojim leđima, osjećaju sigurnima, to se odražava i na pacijente', rekao je potpredsjednik HLK dr. Josip Jelić na konferenciji za novinare na kojoj su objavljeni zaključci sa simpozija o privatnim ugovornim liječnicima u hrvatskome zdravstvu, održanog prošlog vikenda u Opatiji.

Ondje su doneseni mnogi zaključci za poboljšanje položaja liječnika primarne zaštite, među kojima i onaj da doznaku za ortopedskom pomagalu treba izdavati liječnik specijalist koji to pomagalo i indicira, a ne obiteljski liječnik, kako to propisuje novi Pravilnik o ortopedskim pomagalima.

Glavni problem nedostatak liječnika

Kao glavni problem na skupu je istaknut nedostatak liječnika kao ograničavajući faktor svake reorganizacije zdravstvene službe. Ugovorni liječnici HZZO-a imaju pravo, zaključeno je, očekivati pravednu naknadu te minimalni prihod u visini plaće po kolektivnom ugovoru te da im se dopusti dodatni rad do iznosa dijagnostičko-terapijskih postupaka u visini standarne glavarine. Timovima s brojem osiguranika nižim od standarda (1700 pacijenata) treba omogućiti dodatnu zaradu kako bi mogli zaraditi svoju plaću.

Među zaključcima koji bi trebali biti podloga Komori u budućim pregovorima s vlasti su i zahtjevi za postupnim smanjenjem standarda za pedijatre s 1000 na 850 djece, te za ginekologe sa 6000 na 5000 žena kod jednoga ginekologa.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju