Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Šeparović misli da vlast pripada njemu. Popišali su se na sve nas"

Ministar se ne odaziva ne pregovore

Obiteljski liječnici i dalje za bojkot participacije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koordinacija hrvatske obiteljske medicine objavila je danas nastavak bojkota naplate participacija u ordinacijama obiteljske medicine kao i daljnji bojkot potpisivanja aneksa ugovoru za obavljanje djelatnosti u ovoj godini sa Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje.

Čelnik KoHOM-a Mario Malnar izjavio je na današnjoj konferenciji za novinare da aneks ugovoru nije potpisalo oko 70 posto od 2.350 obiteljskih liječnika. Jučer objavljeni podaci HZZO-a pak pokazuju da je aneks potpisalo 55 posto obiteljskih liječnika, zbog čega su im glavarine za siječanj, koje su primili ovih dana, povećane za devet posto.

Pročitajte i ovo Ilustracija Bizaran popis Liječnici se šale asortimanom usluga koji nude: "Potvrda za oslobođenje od TV pretplate, potvrda o nevezanju pojasa u automobilu..." Ante Ćorušić - 3 Gost Dnevnika Nove TV Hoće li biti štrajka? Ravnatelj KBC-a Zagreb odgovara: "Liječnicima nikad nije bilo bolje"

Odvjetnik KoHOM-a Rajko Mlinarić rekao je da je prije tjedan dana uputio dopis ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću pozvavši ga na pregovore o zahtjevima obiteljskih liječnika, no do danas od ministra nije stigao nikakav odgovor. Ne dođe li do pregovora odvjetnik će, kako je to već ranije najavljeno, podnijeti tužbe kojima će pokušati osporiti odredbe aneksa. Punomoć mu je, kako kaže, dosad dostavilo 820 liječnika.

>> HZZO: 80 posto primarne zaštite dobilo veće glavarine

Vodstvo KoHOM-a, koje tvrdi da okuplja 1.700 obiteljskih liječnika, usprotivilo se danas i drugim reformskim zahvatima u primarnoj zaštiti. Odnosi se to na uvođenje koncesija koje će biti u domeni lokalne uprave, predloženi model informatičkog povezivanja primarne zaštite (CEZIH), jer omogućuje zlouporabu podataka o pacijentima na primjenu novog Pravilnika o ortopedskim pomagalima, na što obiteljski liječnici nemaju nikakva utjecaja.

Naročito se protive donošenju novog minimalnog standarda prema kojemu bi obiteljski liječnik od ožujka ove godine trebao, umjesto dosadašnjih 850, imati minimalno 1.020 osiguranika da bi sklopio ugovor sa HZZO-om. "Ako mali timovi ne uspiju doći do potrebnog broja osiguranika, prijeti opasnost da 100 tisuća građana ostane bez zdravstvene zaštite", rekao je Malnar te najavio spremnost KoHOM-a da protiv takve odluke organizira i prosvjede liječnika.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene