Hrvatska obrtnička komora apelirala je na Ministarstvo financija da još jednom razmotri mogućnost izuzimanja tržnica i otvorenih prostora od fiskalizacije, uvažavajući specifičnosti njihova poslovanja.


HOK je priopćio kako je Ministarstvu financija uputio primjedbe i prijedloge vezane za obvezu fiskalizacije na tržnicama i otvorenim prostorima, koja je danas stupila na snagu.

Napominje tako da su svi korisnici javnih površina, zakupci klupa ili štandova, oduvijek bili porezni obveznici koji su bili dužni voditi poslovne knjige te po poreznoj prijavi plaćati odgovarajuće poreze.

Oni doprinose i za mirovinsko i zdravstveno osiguranje, porez na tvrtku, porez za korištenje javnih površina i ostalo, a ispravnost njihova poslovanja pratila je Porezna uprava kroz redovite nadzore te za propuste u poslovanju izricala zakonom određene kazne.

Vezani članci Slika nije dostupna Porezna se hvali učincima fiskalizacije: Veći promet broji se u MILIJARDAMA! Slika nije dostupna Odvjetnička komora odustala od ocjene ustavnosti i prihvatila fiskalne blagajne

>> Muke po fiskalnim blagajnama: 1000 kuna za kilu grožđa?!

Jedina razlika koja je postojala između korisnika javnih površina i korisnika poslovnih prostora zatvorenog tipa, ističu u HOK-u, bila je neobaveza izdavanja računa (osim na zahtjev kupca), čime su se uvažavale specifičnosti poslovanja na tržnicama i otvorenim prostorima - izloženost vremenskim uvjetima, skučenost prostora poslovanja, fleksibilnost radnog vremena te sezonsko poslovanje u turističkim mjestima.

"Sukladno tome HOK smatra da bi se trebale uvažiti gore navedene specifičnosti poslovanja na tržnicama i otvorenim prostorima te da bi njihovi korisnici zbog toga trebali biti izuzeti iz fiskalizacije", stoji u priopćenju. U HOK-u podsjećaju kako članice EU u pravilu nemaju zakonodavnu praksu propisivanja obveze izdavanja računa na tržnicama.

Stoga apeliraju na Ministarstvo financija da još jednom razmotri mogućnost izuzeća od fiskalizacije djelatnosti prodaje na tržnicama i otvorenim prostorima ,sukladno članku 6. Zakona o fiskalizaciji.

>> 'Fiskalizacija vodi odumiranju tržnica'

Osim općeg prijedloga za izuzeće, HOK posebno ističe potrebu izuzeća pojedinih djelatnosti, a posebno proizvođače tradicijskih proizvoda kao što su licitari i dječje tradicijske igračke, i to ne samo na tržnicama, nego i na prigodnim događanjima, svetkovinama, proštenjima i sajmovima. Izuzeće predlažu i za prodaju ribe iz ulova, kao što je određeno za ribu iz vlastitog uzgoja.

U HOK-u naglašavaju kako, prema informacijama s terena, provedeni nadzorni pregledi u ugostiteljstvu i trgovini po pitanju primjene Zakona o fiskalizaciji pokazuju da su za manje prekršaje primijenjene drastične kazne za male ugostitelje i trgovce.

Zato potrebnim drže preventivno djelovanje uz prethodna upozorenja i edukaciju, umjesto zatvaranja objekata u jeku sezone. Ujedno predlažu da se ne smatra prekršajem mali iznos viška u blagajni, nego da se utvrdi razumna dopuštena tolerancija viška. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju