Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Počeli godišnji odmori

Muke po fiskalnim blagajnama: 1000 kuna za kilu grožđa?!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tko na tržnici ne prodaje vlastitu robu od danas mora izdavati fiskalne račune. Inspekcija je izašla na teren, a brojni prodavači sa svojim su blagajnama već imali dosta problema.

Svi prodavači na hrvatskim tržnicama i ribarnicama koji ne prodaju vlastite proizvode od danas moraju imati fiskalne blagajne. Porezni inspektori će krenuti u nadzor, a za prodavače koji neće izdavati račune slijede rigorozne kazne.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prosvjedi na tržnicama LINIĆ ODBIO zahtjeve prosvjednika protiv fiskalizacije, štrajkovi se nastavljaju! Slika nije dostupna Novi sustav od 1. travnja Fiskalizacija uskoro i na tržnicama: 'Ovo je moja fiskalna blagajna'

Zagrebačka tržnica Dolac danas je poluprazna, koliko je otvorenih toliko je i praznih štandova, a rade uglavnom oni koji prodaju proizvode vlastitog OPG-a te oni koji su nabavili fiskalne blagajne, njih desetak. Ostali su, kao što je i ranije najavljivano, otišli na kolektivni godišnji odmor.

Porezna inspekcija od ranog jutra obilazi tržnice kako bi provela nadzor, na Dolcu se inspektore još čeka, a riječku i splitsku tržnicu već su posjetili.

Prodavači su s našim novinarima na terenu podijelili i svoje probleme pa je tako jednoj gospođi na splitskoj tržnici izdan račun od 1000 kuna za kilogram grožđa, a slično se dogodilo i u ribarnici.

Na glavnoj riječkoj tržnici danas ne radi manji dio štandova, a nadzor primjene mjera fiskalizacije provodi nekoliko inspekcijskih timova Ministarstva financija.

Neki prodavači žalili su se da ne mogu izdavati račune jer im fiskalna kasa ne radi, dok su drugi isticali da kasa uredno radi i da se računi relativno brzo izdaju.

Inače, prvotni rok za uvođenje fiskalnih blagajni bio je 1. srpnja, ali ga je ministar Linić odgodio na mjesec dana. Ministar je uporan u svojim namjerama te je već nekoliko puta poručio da se od fiskalizacije tržnica neće odustati, a nije popustio ni pod štrajkovima tržnica.

>> 'Fiskalizacija vodi odumiranju tržnica'

Prodavači na tržnicama i dalje se žale na uvođenje fiskalnih blagajni. Kao glavne argumente navode nove troškove i namete te otežavanje posla jer čekanje računa usporava rad i tjera kupce. Smatraju i kako ne rade u uvjetima u kojima bi bez problema mogli koristiti fiskalne blagajne - hladnoća, prljave i mokre ruke samo su neki od problema na koje se prodavači žale.

Velik broj prodavača svoje je štandove već opremio novim blagajnama, kako će se na njih naviknuti pokazat će vrijeme, no jedno je sigurno - fiskalne račune od sutra moraju izdavati svi.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene