Škole koje imaju manje od 150 učenika prema novim smjernicama Ministarstva obrazovanja ukidat će se i pripajati matičnim školama.

Galerija


Taj prijedlog Ministarstvo  obrazovanja uputilo je osnivačima škola, odnosno županijama. Ako osnivači smatraju da za tim nema potrebe, Ministarstvu trebaju opravdati rad škola s malim brojem učenika.

Vezani članci Prosvjetari ne odustaju od štrajka (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Premijer kaže da ne zna čemu štrajk prosvjetara, profesorica s 20 godina staža poručila: "Onda je slijep!" Milan Bandić (Dnevnik.hr) Bandić o štrajku u školama: ''Neka premijer to riješi još danas i lupi šakom o stol''

Njihove smjernice izazvale su brojne reakcije nastavnika koji će izgubiti radno mjesto, ali i roditelja jer su u Hrvatskoj 174 škole s manje od 150 učenika.

''Ako se još škole počnu gasiti, to je definitivno poruka da onda odavde treba ići'', rekao je Gabrijel Kujundžić.

''Za učenike to znači rano ustajanje, odlazak na autobus jer nam je najbliža škola udaljena minimalno 15 km, autobus bi išao u 7, djeca moraju ustat u 6 ujutro, a moramo voditi računa da su to ipak mala djeca od 6, 7 godina'', kaže Marina Balić, ravnateljica OŠ Čakovci.

Eksperimentalni program "Škola za život", koji se ove godine provodi u prvim i petim razredima osnovih škola, te prvom razredu srednjih škola, učitelji su ocjenili slabašnom dvojkom, pokazalo je istraživanje Instituta Ivo Pilar. Učitelji su istaknuli da nisu bili uključeni u osmišljavanje programa u kojem sudjeluju 72 škole, a koji od iduće godine kreće u svim školama u zemlji.

Većina učitelja u istraživanju požalila se i da im je uvođenje programa donijelo znatno više posla, a za koji nisu adekvatno nagrađeni. Ministarstvo obrazovanja izašlo je pak sa svojim, mjesec dana novijim istraživanjem, koje, začudo, nudi sasvim drugačiju sliku.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr