Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne želim biti uteg Vladi"

Martina Dalić podnijela ostavku: "Nisam učinila ništa loše ili, Bože sačuvaj, nezakonito"

Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr)
Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Andrej Plenković i Martina Dalić (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Andrej Plenković (Foto: dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Martina Dalić podnijela ostavku (Foto: dnevnik.hr) Galerija 1/4 >>
Premijer Andrej Plenković objavio je kako je potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Martina Dalić podnijela ostavku koju je on prihvatio.

Premijer Andrej Plenković kazao je kako je odlučeno da Martina Dalić podnosi ostavku koju je on prihvatio.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

"Vlada je držala konzistentan stav da je odgovornost za pronalaženje likvidnosti za Agrokor na vlasniku i upravi Agrokora. Nismo dopustili da pridonesemo stvaranju atmosfere krize", kazao je premijer.

Istaknuo je kako je Most o svemu bio informiran te su angažirani stručnjaci van sustava državne uprave sa specifičnim znanjima koji su Vladi mogli pomoći da se izbjegne najneugodniji scenarij.

"Potpredsjednica Dalić je u tom kontekstu konzultirala ljude koji su mogli pomoći u kratkom roku. Važno je da to svi shvate. U kratkim rokovima pripremljen je zakon o kompanijama od sistemskog značaja. Donesen je doslovno u zadnji trenutak", rekao je premijer.

"Žao mi je da nije bilo malo više transparentnosti"

Ponovio je kako bi se kriza u Agrokoru prelila i u susjedne države.

"Činjenica je da je Vlada stala iza prijedloga zakona i da su se o njemu očitovala sva ministarstva. Sabor je usvojio zakon, a zakon je imao važnu odredbu da se aktivira tek na zahtjev uprave društva koja to želi. Da nije bilo zahtjeva prema sudu, zakon ne bi bio aktiviran", rekao je Plenković.

Premijer je poručio kako se tsunami na naš gospodarski sustav nije dogodio te su zadržana radna mjesta.

"Temeljni ciljevi našeg angažmana su ostvareni. Ja sam na stol stavio svoj politički kredibilitet. Mislim da smo s aspekta države ostvarili strateški cilj i time sam zadovoljan. Žao mi je da nije bilo malo više transparentnosti pa da su se izbjegle ove male sjene koje sada bacaju mrlju na cijeli proces. S te strane mi je žao da potpredsjednica Vlade napušta Vladu jer joj je dala veliki doprinos. Istovremeno, ostaje nam zadaća da dovršimo proces u zadanom roku i rasvijetlimo sve aspekte. Sve što ne bude dobro, će se korigirati. Zahvaljujem Martini na suradnji i svemu što je dala u Vlada", rekao je premijer. 

Dalić: "Ne želim biti uteg"

Javnosti se nakon premijera obratila Martina Dalić  i potvrdila kako je podnijela neopozivu ostavku.

"U ovom nevjerojatnom spletu okolnosti odjednom ispada da sam ja postala uteg premijeru i Vladi, a ja to nikako ne želim biti", rekla je Dalić.

Kritičarima je poručila da mogu biti sretni da ih nije zapao njezin zadatak.

"Za to mogu zapaliti svijeću na Kamenitim vratima",  rekla.

Dodala je i da očekuje da će biti istraženo tko je mailove dao medijima.

"Nisam učinila ništa loše, nemoralno ili Bože sačuvaj nezakonito, ali percepcija je sve. Dajem ostavku jer ne želim biti uteg premijeru, vladi ili HDZ-u. Premijeru zahvaljujem na povjerenju, podršci i radu kao i svim kolegama. Svima želim puno uspjeha u daljnjem radu i suočavanju sa svim problemima koji se u Hrvatskoj moraju riješiti", kazala je Dalić.

Oporba zaziva izbore

Podsjetimo, portal Index objavio je nove mailove autora lex Agrokora i Martine Dalić koji pokazuju kako su u njihovu e-mail prepisku bile uključene i službene osobe u Vladi.

Dalić i Plenković sastali su se jutros u Banskim dvorima, a dok je oporba zazivala odlazak Martine Dalić u tom smjeru su proteklih dana sve više išle i izjave vladajućih.

Šef HSS-a Krešimir Beljak danas je poručio kako je vrijeme za raspisivanje izbora i odlazak Plenkovića i Dalić.

"Sad je bjelodano jasno o čemu se ovdje radi. Vrijeme je da premijer Plenković da ostavku skupa sa svojom vladom te da raspiše prijevremene izbore. Vrijeme je i da se DORH pozabavi ovom situacijom jer ovo je neviđena pljačka pod krinkom pisanja zakona. Ne znam koji bi PR ovo mogao peglati, to je nešto neobranjivo. Ovo je afera koja je stotinu puta veća od Sanaderovih i Karamarkovih afera. Vrijeme je da Plenković da ostavku i prestane pljačkati hrvatski narod. Dalić je hodajući politički mrtvac, može si pripremati odvjetnike te se spremiti na dugogodišnje sudske procese. Ja ju više ne smatram ministricom i potpredsjednicom Vlade", kazao je Beljak.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene