Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BiH čeka zahtjev za izručenje

Hoće li Glavaš ostati bez odličja?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hoće li predsjednik Josipović oduzeti odličja Branimiru Glavašu nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio i preinačio presudu. Nakon pravomoćne presude Branimir Glavaš automatski će ostati i bez saborskog mandata već na prvom jesenskom zasjedanju Sabora.

Branimir Glavaš ima čin general bojnika. Za zasluge u stvaranju obrani i obnovi Hrvatske odlikovan je sa sedam odličja i to od spomenice domovinskog rata do reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Hoće li mu nakon odluke Vrhovnog suda predsjednik Josipović oduzeti odličja? 'Postupit ćemo po zakonu', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Pročitajte i ovo Dražen Budiša najavio da će Milanoviću vratiti odličje Dmitra Zvonimira Odlučio je Budiša povukao neočekivani potez, Milanoviću uputio i posebnu poruku: "On toga nije dostojan" Europska iskaznica za osobe s invaliditetom Šok za mnoge ''Dobili smo iskaznicu za osobe s invaliditetom, a dijete je zdravo'': Provjerili smo o čemu se radi

A zakon kaže kako prema članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima, Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Josipovićev prethodnik Mesić, oduzeo je odličja generalima Vladimiru Zagorcu i Mirku Norcu. Zagorcu ih je oduzeo i prije pravomoćne presude, Norcu nakon pravomoćnosti. I dalje traju rasprave o pravnim zavrzlamama slučaja Glavaš. Njegovi odvjetnici kažu da će odlazak u zatvor potrajati jer će uputiti žalbu Ustavnom sudu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da to ništa ne mijenja. 'Ustavna tužba ne odgađa izvršenje.To je naravno legitimno pravo stranke u postupku', rekao je Bošnjaković. Njegov bosanskohercegovački kolega kaže da čekaju zahtjev za izvršenje kazne. Kad ga dobiju, nadležni sud će pozvati Glavaša da se izjasni u kojoj će državi služiti kaznu. 'Teško mi je reći koliko će to trajati, ovisi o pravosuđu. Mogu vam samo potvrditi da je temeljem potpisanog sporazuma dosada nekoliko desetaka predmeta u tijeku, bilo s hrvatske ili bosanskohercegovačke strane', kaže Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

>> Vrhovni sud Glavašu kaznu smanjio za dvije godine!

Branimir Glavaš ponavlja da je presuda politički motivirana. Za ponedjeljak je najavio obraćanje javnosti u kojem će tvrdi iznijeti dosad nepoznate detalje sa suđenja.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene