Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Hoće li predsjednik Josipović oduzeti odličja Branimiru Glavašu nakon što mu je Vrhovni sud potvrdio i preinačio presudu. Nakon pravomoćne presude Branimir Glavaš automatski će ostati i bez saborskog mandata već na prvom jesenskom zasjedanju Sabora.


Branimir Glavaš ima čin general bojnika. Za zasluge u stvaranju obrani i obnovi Hrvatske odlikovan je sa sedam odličja i to od spomenice domovinskog rata do reda kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom. Hoće li mu nakon odluke Vrhovnog suda predsjednik Josipović oduzeti odličja? 'Postupit ćemo po zakonu', rekao je predsjednik Ivo Josipović.

Vezani članci Donesen Zakon o obnovi Banovine - 4 Sve na jednome mjestu: Na koga se sve odnosi Zakon o obnovi potresom pogođenih područja i kako će pomoći unesrećenima Državni tajnik Željko Uhlir već počeo s obnovom - 4 Stambena zgrada državnog tajnika Ministarstva graditeljstva među prvima će dobiti pomoć za obnovu

A zakon kaže kako prema članku 36. Zakona o odlikovanjima i priznanjima, Predsjednik Republike Hrvatske može na prijedlog Državnog povjerenstva za odlikovanja i priznanja Republike Hrvatske ili po vlastitoj odluci oduzeti odlikovanje ili priznanje ako nositelj odlikovanja ili priznanja postupa protivno pravnom poretku ili moralnim zasadama u Republici Hrvatskoj.

Josipovićev prethodnik Mesić, oduzeo je odličja generalima Vladimiru Zagorcu i Mirku Norcu. Zagorcu ih je oduzeo i prije pravomoćne presude, Norcu nakon pravomoćnosti. I dalje traju rasprave o pravnim zavrzlamama slučaja Glavaš. Njegovi odvjetnici kažu da će odlazak u zatvor potrajati jer će uputiti žalbu Ustavnom sudu.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković kaže da to ništa ne mijenja. 'Ustavna tužba ne odgađa izvršenje.To je naravno legitimno pravo stranke u postupku', rekao je Bošnjaković. Njegov bosanskohercegovački kolega kaže da čekaju zahtjev za izvršenje kazne. Kad ga dobiju, nadležni sud će pozvati Glavaša da se izjasni u kojoj će državi služiti kaznu. 'Teško mi je reći koliko će to trajati, ovisi o pravosuđu. Mogu vam samo potvrditi da je temeljem potpisanog sporazuma dosada nekoliko desetaka predmeta u tijeku, bilo s hrvatske ili bosanskohercegovačke strane', kaže Bariša Čolak, ministar pravde BiH.

>> Vrhovni sud Glavašu kaznu smanjio za dvije godine!

Branimir Glavaš ponavlja da je presuda politički motivirana. Za ponedjeljak je najavio obraćanje javnosti u kojem će tvrdi iznijeti dosad nepoznate detalje sa suđenja.