Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zakonske izmjene

Malenica brani Plenkovića: ''Nije cilj istragu učiniti tajnom''

Otklanjamo svaku tezu da će se novinari kroz propisivanje kaznenog djela procesuirati, kazao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica, koji je otkrio i da mu se zambijski kolega više ne javlja.

Ozračje uoči superizborne 2024. nabijeno je nizom aktualnih pitanja, od kojih su mnoga zapravo stari problemi koji su došli na naplatu.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Sjednica Vlade Plenković: ''Stiže prvih šest Rafalea, a nasilju u sportu nema mjesta'' Hrvoje Krešić u studiju Dnevnika Nove TV - 2 Komentar Hrvoje Krešić o potezu Andreja Plenkovića koji je podigao veliku prašinu: "Pitanje je zašto mu to tada nije smetalo"

Objava SMS poruka koje prilično potamnjuju sjaj predsjednika Vlade i HDZ-a Andreja Plenkovića premijeru nikako nije sjela pa je brže-bolje najavio izmjene Zakona o kaznenom postupku (ZKP) i Kaznenog zakona (KZ). 

Pročitajte i ovo Andrej Plenković Udar na slobodu medija HND se požalio na Plenkovića pučkoj pravobraniteljici: Premijer prijeti novinarima

Kad će izmjene Zakona o izbornim jedinicama zasad je i dalje nepoznanica premda je vremena i potrebe da ga se mijenja bilo napretek unazad više od desetljeća koliko na to Ustavni sud upozorava. Sa zakašnjenjem, ali najzad ga je ipak ukinuo pa taj Zakon prestaje vrijediti najkasnije 1. listopada ove godine, do kada Sabor ima obavezu donijeti novi. 

HDZ je oformio svoju radnu grupu za pripremu traženih izmjena, kazao je prije nekoliko dana Ivan Malenica, ministar u čijem su resoru i pravosuđe i uprava, a kako sve napreduje i u kojem smjeru se smjera, danas nije govorio. već se u izjavi za medije fokusirao na izmjene ZKP-a i KZ-a. 

Ivan Malenica Ivan Malenica Foto: DNEVNIK.hr

Premijer Andrej Plenković okupio je partnere na redovitom tjednom sastanku vladajuće koalicije, a Malenica se javnosti obratio još za vrijeme njegova trajanja.

''Potrebno je revidirati zakonodavni okvir. Cilj nam je učiniti kazneni postupak bržim, kvalitetnijim i učinkovitijim''', kazao je Malenica, no oko izmjena je bio škrt na detaljima.

''Uvijek se prebacuje odgovornost otkud cure informacije. Usuglasili smo se da treba ojačati okvir zakonodavno, ali ne ciljamo na to da istraga bude tajna'', kazao je ministar, a što je Plenković točno mislio treba pitati njega, dodao je.

''U javnosti se konstatira da se vraćamo u davna vremena, da se žele spriječiti novinari da objavljuju informacije. Otklanjamo svaku tezu da će se novinari procesuirati. Nitko od članova radne skupine ne smatra da bi to trebalo raditi, mediji imaju pravo govoriti, objavljivati određene informacije o kaznenom postupku. Imamo sada izvide koji su tajni, istragu koja je nejavna'', kazao je, a osvrnuo se i na kritike oporbe kazavši da koriste svaku priliku da prikupe političke bodove.

''Treba zaštiti pravo na privatnost i presumpciju nevinosti svake osobe'', kazao je, a o rokovima nije želio govoriti.

Ivan Malenica Andrej Plenković Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Zašto su Plenkoviću neke izmjene zakona preče? ''Politička šteta nije motiv ovih promjena''

U izmjene se išlo nedavno i to vrlo opsežne pa zašto sada nove izmjene, pitaju se mnogi i dvoje je li razlog što se u najnovijem curenju spominje Plenkovića.

Malenica je na to odvratio da su se ranije svi usuglasili kako proglašenje istrage tajnom nije dobro. ''Sam sadržaj dokaznih radnji narušava neka od temeljnih načela kaznenog postupka'', ustvrdio je Malenica i dodao: ''Kad je podignuta optužnica, ona još nije potvrđena''.

''Politička šteta nije motiv ovih promjena'', opetovao je kazavši da se o ovome i ranije raspravljalo. Ovisno o tome kako će biti opisano, spomenuo je, kazneno djelo, na razgovor će biti pozivani oni koji imaju doticaja.

Već postoji u zakonu kaznena odgovornost za odavanje službene tajne, no postoji i izuzetak - za situacije u kojima je odavanje službene tajne u pretežitom javnom interesu. ''Samo bi novim propisivanjem kaznenog djela se vezali na to. Mislim da je kazna zatvora do tri godine'', kazao je i rekao da bi se kazneno djelo odnosilo na fazu postupka koja je nejavna, odnosno na odavanje sadržaja dokaznih radnji.

''Nastavljamo diplomatsku bitku za hrvatske državljane''

Na redovnom okupljanju u Banskim dvorima svoj bi stav u slučaju oba pitanja trebali iznijeti i Plenkovićevi partneri, a ministra je dočekalo i pitanje oko daljnjeg razvoja slučaja uhićenih hrvatskih državljana u Zambiji te njegovih refleksija u Hrvatskoj s obzirom na govor mržnje koji se razmahao i ne pokazuje znakove zaustavljanja.

''Njima se stavlja na optužbu isto kazneno djelo kao i prvi put, sad je tu optužena još jedna osoba. Detaljne informacije nemamo o tome, očekujemo u sljedećem razdoblju da diplomatskom aktivnošću dođemo do informacija', kazao je Malenica i rekao da nema više komunikacije s ministrom iz Zambije.

''Imamo samo određene informacije, očekivali smo nekakve detalje na ročištima, ali ona su odgađana, nemamo ništa novo. Imamo dosta šture informacije o nekim optužbama koje im se stavljaju na teret, a i što se tiče djece i tu pokušavamo doći diplomatskim putem do nekih informacija. Nastavljamo diplomatsku bitku i za odrasle i za djecu'', kazao je ministar. 

Pročitajte i ovo Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković SASTANAK VRHA HDZ-A Plenković najavio izmjenu zakona: "Više se neće moći dogoditi da stvari cure iz spisa"

Pročitajte i ovo Andreja Metelko-Zgombić Previše nepoznanica u slučaju Otkriveno kad bi moglo biti novo ročište uhićenim Hrvatima, državna tajnica: "Oni su konsternirani, zapanjeni"

Sve to tek je dio problema s kojima se suočava Vlada jer primjerice i liječnici su najavili prosvjed, tvrde da neće prezati ni od štrajka ako bude bilo potrebno, pad inflacije još svi iščekuju, a ratu u Ukrajini ne nazire se kraj i još k tome svemu tu je i oporbena inicijativa za opoziv premijera Plenkovića.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene