Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 1
Provjereno - Doktor iz noćne more (Foto: Provjereno) - 1 Foto: Provjereno

Nakon šokantne ispovijesti dvoje pacijenata o liječniku iz KB-a Dubrava, koji vrijeđa, omalovažava i psuje svoje pacijente, o slučaju se oglasila i Hrvatska liječnička komora. Za sve su, kažu doznali iz medija te ističu da zasad nisu zaprimili nikakav zahtjev za pokretanjem stručnog nadzora ili disciplinskog postupka nad spomenutim liječnikom.


Priča magazina Provjereno o liječniku zagrebačkog KB Dubrava, koji vrijeđa, omalovažava i psuje pacijente, izazvala je zgražanje javnosti, a o svemu se sad oglasila i Hrvatska liječnička komora.

Vezani članci Provjereno: Jasenka Majer "Gledali smo kako se gasi": Provjereno donosi potresnu priču o bolesti na koju sami bolesnici - zaboravljaju Provjereno: Robert Panijan - 6 Provjereno ga je snimalo prije 15 godina dok se borio sa zloćudnim tumorom. Njegova današnja priča je nevjerojatna

Podsjetimo kako su se prozvani liječnik i sestra očitovali pismeno i sve porekli, no Povjerenstvo za pritužbe bolnice u odgovoru je naglasilo kako "taj doktor ima već pet opomena zbog neprofesionalnosti prema pacijentima" te da one nisu urodile plodom.

Očitovanje Hrvatske liječničke komore o tom slučaju prenosimo u cijelosti:

"Zbog interesa javnosti u vezi s informacijom o pritužbi pacijentice na rad i ponašanje liječnika u KB Dubrava objavljene u medijima 1. veljače 2018., Hrvatska liječnička komora izdaje sljedeće priopćenje:

1. Prvu informaciju o predmetnom događaju Komora je dobila iz medija na dan kad su iste objavljene. Do trenutka pisanja ovog priopćenja za medije Komora nije primila zahtjev za pokretanjem stručnog nadzora ili disciplinskog postupka pred Časnim sudom Komore vezano uz predmetni događaj. Komora je u kontaktu s Upravom bolnice te očekuje izvješće te ustanove temeljem kojeg će postupati sukladno svojim ovlastima.

2. Komora je samostalna, neovisna, staleška i strukovna organizacija sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima, te su svome radu razmatra predmete iz područja stručnog rada te etičkog postupanja liječnika. Postupke od strane ugovornih obveza liječnika i ustanova s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO) kontrolira HZZO, a sve druge prijave u svezi postupaka u zdravstvenim ustanovama, zdravstvena inspekcija Ministarstva zdravstva sukladno Zakonu o zdravstvenoj zaštiti.

3. Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju i Povjerenstvo za stručna pitanja i stručni nadzor stalna su tijela Hrvatske liječničke komore koja razmatraju pitanja navedenih problematika i daju svoja pravno neobvezujuća mišljenja, temeljem podnesenih zahtjeva zainteresiranih strana. Povjerenstva ne provode disciplinski postupak niti donose kazne ili druge mjere prema liječnicima.

4. Ukoliko Povjerenstvo za medicinsku etiku i deontologiju ili Povjerenstvo za stručna pitanja i nadzor utvrdi postojanje elemenata kršenja etike ili medicinske deontologije, ili postojanje naznaka nestručnog obavljanja liječničke profesije, tada temeljem predmetnog mišljenja podnositelj prijave može pokrenuti disciplinski postupak pred Časnim sudom Hrvatske liječničke komore. Posebno navodimo kako u slučajevima kada se vode postupci pred pravosudnim tijelima Republike Hrvatske, radi sprječavanja bilo kakvog utjecaja na sud ili odluke drugih sudskih odnosno pravosudnih tijela u konkretnim predmetima, Komora može postupati tek po okončanju pravosudnih postupaka, radi sprječavanja bilo kakvog utjecaja na sud ili odluke drugih sudskih odnosno pravosudnih tijela u konkretnim predmetima.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore

Trpimir Goluža"

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju