Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Posebna jedinica za provedbu Vladina projekta Hitrorez predstavila je danas rezultate svog rada u tijeku sustavne analize hrvatskih propisa, a premijer Ivo Sanader u toj je prigodi najavio kako će Vlada već u četvrtak prihvatiti sve preporuke te jedinice i obvezati ministarstva da ih provedu.


Ova se Vlada odlučno bori protiv korupcije i neučinkovitosti javne uprave, a čišćenjem šume propisa, uz ostale reforme, stvorit ćemo još bolje uvjete za sigurnije poslovno okružje, istaknuo je premijer Sanader.

Vezani članci Vili Beroš Beroš objavio broj novih slučajeva zaraze u Hrvatskoj, kritizirao i istupe zdravstvenih radnika koji se nisu cijepili Testiranje na koronavirus i Davor Božinović, ilustracija Stožer donosi nove mjere za Dalmaciju: Ministar dao naslutiti o čemu se radi, najavio objavu detalja

Dodao je da će mu ministri osobno odgovarati za provedbu preporuka posebne jedinice za Hitrorez.

Premijer Sanader rekao je i kako su jednostavniji i jasniji propisi važno sredstvo u borbi protiv mita, korupcije i "lovaca u mutnom". 

Također je najavio kako će Vlada osnovati poseban ured, koji će pratiti učinke svih budućih propisa.

Voditelj posebne jedinice za Hitrorez, Vedran Antoljak, izvijestio je kako je projekt radilo 250 ljudi te da je jedinica u prvoj fazi analizirala propise koji se odnose na gospodarstvo.

Na temelju te analize jedinica preporučuje ukidanje 420 te
pojednostavljenje 371 propisa, a to je ukupno više od polovice gospodarskih propisa, među kojima je najviše međusektorskih, rekao je Antoljak.

Državni tajnik Središnjeg ureda za e-Hrvatsku Miroslav Kovačić najavio je izgradnju elektroničkog registra propisa kao dio sustava putem kojega će građani na jednom mjestu moći dobiti podatke o svim potrebnim procedurama i troškovima za obavljanje javnih usluga.

Vladi su na Hitrorezu čestitali i predsjednik Hrvatske gospodarske komore (HGK) Nadan Vidošević i predsjednik Nacionalnog vijeća za konkurentnost Darko Marinac, ocijenivši da je taj projekt dokaz da su promjene moguće i da su počele.

Premijer Sanader je Vidoševiću i Marincu te čelnicima drugih ustanova koje su sudjelovale u provedbi projekta uručio plakete.

Odlučnost u borbi protiv nepotrebnih propisa Sanader je pokazao i režući velikim škarama za papir natpise "Trošak gospodarstva", "Nepotrebni propisi" i "Administrativne zapreke".