Helikopter HRZ-a, ilustracija
Helikopter HRZ-a, ilustracija Foto: MORH

U dvije akcije spašavanja kod Omiša i na Pelješcu letačke posade HRZ-a sudjelovale u spašavanju dvije unesrećene osobe


Letačke posade 395. eskadrile transportnih helikoptera 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva sudjelovale su u utorak 28. srpnja 2020. s helikopterom Mi-8 MTV1 u dvjema akcijama spašavanja unesrećenih, a zajedno s letačkim posadama u spašavanju su bili angažirani i pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS), izvijestili su iz MORH-a. 

Vezani članci Spašavanje na Kalniku Kakav prizor: Čovjek visio sa stijene, spašavali ga HGSS-ovci Vojni helikopter, ilustracija (Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL) Vojnici koji su helikopterom lovili vepra na Dinari i njihov zapovjednik novčano kažnjeni

Obje su osobe spašene i zbrinute u KBC Firule u Splitu.

U prvoj akciji spašena je unesrećena osoba s brda Imber iznad Omiša u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a u drugoj akciji spašena je osoba s brda Sveti Ilija s Pelješca u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Kapetan posade helikoptera Mi-8MTV1 satnik Goran Jelić, koji je sudjelovao u akciji spašavanja na brdu Imber, kazao je kako su unaprijed znali za poziciju gdje se nalazi stradala osoba te je ovo bio jedini mogući način dolaska do unesrećene.

"Bila je ovo iznimno zahtjevna akcija spašavanja jer se odvijala u usjeku s okomitim stijenama, a dodatno je i vjetar usložnjavao tijek operacije spašavanja. No najvažnije je da je akcija provedena uspješno i sigurno", iznio je satnik Jelić.

Drugu akciju predvodio je zapovjednik 395. eskadrile transportnih helikoptera i kapetan letačke posade pukovnik Stjepan Stepić, koji je kazao kako je brzina dolaska do unesrećene osobe bila presudna.

"Nakon dolaska do lokacije gdje se nalazila unesrećena osoba odmah smo pristupili pripremi i izvlačenju te se uputili na nogometno igralište u Orebiću, gdje je stradalom pružena hitna pomoć, a nakon toga prevezli smo ga do Firula. Tako smo u kratkom vremenu zajedno sa spašavateljima iz HGSS-a uspjeli u dvije akcije pomoći u spašavanju unesrećenih", istaknuo je pukovnik Stepić.

S današnjim akcijama spašavanja letačke su posade iz Divulja u ovoj godini u potražnim akcijama bile ukupno angažirane 11 puta.