Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prozivaju Vladu

HDZ: Rijeka bi uz nizinsku prugu mogla biti novi Hong Kong

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vodeća oporbena stranka pozvala je Vladu da ne odustaje od projekta nizinske pruge. Kao jedan od argumenata naveli su mogućnost da Rijeka postane novi europski Hong Kong.

U Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) danas su ocijenili razočaravajućim što Vlada premijera Zorana Milanovića odustaje od projekta razvoja nizinske pruge Rijeka-Zagreb u trenutku kad Hrvatska ima priliku postati nova strateška ulazna točka za Europsku uniju te zatražili da se od tog projekta ipak ne odustane.

"Razočaravajuće je da premijer odustaje od nizinske pruge, nakon što je prije pet mjeseci rekao da međunarodni natječaj samo što nije krenuo", ustvrdio je saborski zastupnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević na konferenciji za novinare u središnjici HDZ-a u Zagrebu te od Vlade zatražio da još jednom razmisli i nikako ne odustane od tog projekta.

Pročitajte i ovo Crobarometar 25.03.2024. - 2 Istraživanje Dnevnika Nove TV HDZ se oglasio o rezultatima Crobarometra: "Milanović se utopio u vlastitoj rijeci balkanštine i prostaštva" Andrej Plenković Nakon objave Crobarometra Plenković komentirao istraživanje Dnevnika Nove TV: ''Kad se HDZ zalaufa, bit ćemo kao zagorski cug''

>> Milanović o Jakovini: Ne dajte da nas love na ovakvim sitnicama

Naglasio je da Hrvatska danas, na pragu ulaska u EU, ima priliku postati nova strateška ulazna točka za Europsku uniju podsjećajući da je naša zemlja globalno konkurentna upravo po svom geostrateškom položaju te da postoji mogućnost da, kroz infrastrukturu, razvija logistiku i industriju.

"Otvara se prostor da kroz luku Rijeka, zahvaljujući nizinskoj pruzi, postanemo novi ulaz za robe s Dalekog istoka i Dalekog zapada, kao i mjesto izvoza iz EU za druga tržišta", kazao je Milošević. Ocijenio je i da bi Rijeka jednom mogla postati europski Hong Kong, koji je dokaz da na jednom mjestu može biti luka odnosno industrija i brodogradnja, ali i turizam.

Predsjednik HDZ-ovog Odbora za promet, pomorstvo i veze Oleg Butković je ocijenio zabrinjavajućim što "SDP odustaje od svih bitnih infrastrukturnih projekta".

"Nedavno smo čuli da odustaje od autoceste Rijeka-Žuta Lokva, sada odustaju od nizinske pruge", kazao je i dodao kako u HDZ-u ne mogu shvatiti da hrvatska Vlada donosi odluke da se takva pruga ne gradi ili da se zaustavi, a takvi projekti su važni za cijelu Hrvatsku.

Upitao je i za koje će projekte Vlada aplicirati i što će ponuditi EU za financiranje ako ne jednu nizinsku prugu koja je od državnog značaja za razvoj riječke luke i za razvoj gospodarstva u Hrvatskoj. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene