Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'To je samo propust'

Milanović o Jakovini: Ne dajte da nas love na ovakvim sitnicama

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Premijer smatra da je ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina počinio propust, ali da nikakvog sukoba interesa nema. Sve je ministre pozvao da ubuduće pripaze.

Premijer Zoran Milanović na današnjoj se sjednici Vlade u jednom trenutku osvrnuo na slučaj navodnog sukoba interesa ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine. Sve je članove Vlade pozvao na veliki oprez u pogledu poštivanja zakonskih procedura. Za Jakovinin slučaj neprijavljivanja promjene u imovinskoj kartici rekao je da je riječ o propustu, ali da tu sukoba interesa nema.

Pročitajte i ovo Izjava premijera Plenkovića nakon sjednice Vlade Na zatvorenom dijelu sjednice Imenovani novi predstavnici brojnih institucija: Na popisu se nalaze Jadrolinija, Novinarsko društvo, HGSS i brojni drugi Andrej Plenković "Druži se s kriminalcima" Vlada o Milanovićevim izjavama: "Novi pisani uradak patološkog lažljivca demonstrira obrazac ponašanja iskompleksiranog luzera"

'Oni koji ne vide balvan revoluciju u svom oku, a traže iverak u tuđem, naći će ga', rekao je Milanović osvrćući se na Jakovinine kritičare. 'Nemojmo dopustiti da nas na ovakvim sitnicama naprosto love, pa da se ljudi moraju pravdati, a zapravo se nemaju oko čega pravdati. Potrudimo se da poštujemo zakon. Materijalno, ovdje očito nema ništa', dodao je premijer napominjući da je ovo bio 'propust koji se nije trebao dogoditi i daje prostora zlobnim, ali i opravdanim kritikama'. 'Izbjegnimo to', zaključio je svoj osvrt premijer.

Inače, na početku sjednice ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak kratko je obrazložio Zakon o tržištu energije, rekavši kako je riječ o usklađivanju s europskom pravnom stečevinom. Osnovna je novost da se osigurava neovisnost operatora prijenosa i distribucije.

>> Bez povišica 2013.: Svi na proračunskim plaćama ostaju bez obećanog novca

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih rekla je da se izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama ujednačuje pravo posvajateljskog i roditeljskog dopusta, koji će sada trajati četiri mjeseca. Dodala je da se nada kako će se pravima nešto više koristiti očevi.

Izmjene Zakona o zemljišnim knjigama premijer Milanović je nazvao 'pravom malom reformom'. Obrazlažući prijedlog, ministar pravosuđa Orsat Miljenić pojasnio je kako bi trebalo doći do ubrzanja postupaka i ujednačavanja sudske prakse, a samim time i jačanja pravne sigurnosti.

Trenutno, prema Miljeniću, postoji situacija da za slične slučajeve različiti županijski sudovi u različitim dijelovima Hrvatske u drugom stupnju često donose različite presude. To bi se trebalo riješiti osnivanjem visokog zemljišnoknjižnog suda, na kojem bi trebali raditi suci s postojećih zemljišnoknjižnih odjela na županijskim sudovima.

Prijedlogom zakonskih izmjena stvaraju se i pravne pretpostavke za digitalizaciju zemljišnih knjiga, nakon čega će se u budućnosti u potpunosti ukloniti šalterske službe u gruntovnicama, a dobar dio problema moći će se obavljati preko, npr. Fine. Skratit će se i rokovi dostave tako što će se većina stvari rješavati preko oglasnih ploča.

Hajdaš Dončić najavio faze gradnje nizinske pruge

Tijekom predstavljanje točke o uključenju Hrvatske u Transeuropsku prometnu mrežu, ministar prometa Siniša Hajdaš Dončić najavio je faze izgradnje nove nizinske pruge od Skradnika do Botova na mađarskoj granici.

U prvom kvartalu 2016. trebala bi početi gradnja 450 milijuna eura vrijedne dionice Skradnik-Goljak, dionica Goljak-Hrvatski Leskovac u izgradnju kreće u drugom kvartalu, a 280 milijuna eura teška dionica Križevci-Botovo starta u trećem kvartalu 2016. godine. Već sljedeće godine trebala bi krenuti gradnja dionice Dugo Selo-Križevci, čija cijena iznosi 198 milijuna eura.

Ministar je usporedio i troškove nove nizinske dionice Skradnik-Rijeka, od koje je Vlada odustala, s troškovima obnove stare dionice i njezina proširenja dodatnim kolosijekom. 'Rehablitiacija postojeće dionice i izgradnja drugog kolosijeka koštat će nas 550 milijuna eura, a nova nizinska pruga na potpuno novoj ruti stajala bi 2,3 milijarde eura.', rekao je ministar zaključivši da je taj iznos, s obzirom na očekivanja povećanja kapaciteta riječke luke, 'apsolutno neprihvatljiv'.

Inače, Vlada je još dala jamstvo Hrvatskim autocestama da se, za potrebe servisiranja prijašnjih dugova i financiranja planiranih građevinskih radova, zaduži za 130 milijuna eura po kamati od oko 5 posto.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene