Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Karamarko odgovorio Milanoviću

'HDZ neće podržati preferencijalno glasovanje prije izbora'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Mi nismo za promjenu tih odredbi zakona u razdoblju godinu dana do izbora. Pripremamo jednu cjelovitu izmjenu Izbornog zakona', kazao je Karamarko reagirajući na izjavu premijera Milanovića u Dnevniku Nove TV.

Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko izjavio je večeras kako njegova stranka neće podržati Vladinu nakanu da promjenom izbornog zakona uvede preferencijalno glasovanje godinu dana prije parlamentarnih izbora, istaknuvši da su za HDZ bitniji Hrvati izvan Hrvatske koji, ustvrdio je, nisu u ravnopravnom položaju kod izbora za Hrvatski sabor.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva Andrej Plenković i Tomislav Karamarko - 1 zakuhalo pred izbore Povratak otpisanog? Komunikacijski stručnjak o neočekivanom gostu na skupu HDZ-a i novom sloganu

'Mi nismo za promjenu tih odredbi zakona u razdoblju godinu dana do izbora. Pripremamo jednu cjelovitu izmjenu Izbornog zakona, ali za nas su ipak prioriteti kod izmjena tog izbornog zakona neravnopravni položaj naših građana koji žive izvan Republike Hrvatske. Kada to promijenimo, možemo o svemu drugome razgovarati', rekao je Karamarko novinarima u Mostaru, gdje je sudjelovao na završnom predizbornom skupu HDZ-a BiH za opće izbore u toj zemlji.

Komentirajući večerašnju izjavu predsjednika Vlade i SDP-a Zorana Milanovića kako prihvaća izmjene izbornog zakonodavstva radi uvođenja preferencijalnog glasovanja te da vjeruje kako isto podupire i HDZ, Karamarko je kazao kako godinu dana prije izbora nije pametno mijenjati izborni zakon.

'Bivši ministar postao je obična igračka i lutak u rukama HDZ-a'

Istaknuo je da je preferencijalno glasovanje promovirao upravo HDZ, pa su hrvatski građani prema tom modelu već dva puta glasovali na izborima za Europski parlament, ali i ponovio kako godinu dana pred izbore nije mudro mijenjati izborni zakon.

Naglasio je kako HDZ nije podržao referendumsku inicijativu udruge "U Ime obitelji" jer u predloženo referendumsko pitanje nije bilo ugrađena i jednakopravnost "sunarodnjaka u BiH i šire".

Premijer Zoran Milanović izjavio je večeras u Dnevniku Nove TV kako su vladajući u iduća dva mjeseca spremni promijeniti izborni sustav kako bi birači već na idućim parlamentarnim izborima zastupnike mogli birati i preferencijski, kao što je slučaj za europske izbore, a vjeruje da je na isto spreman i HDZ, za čije je vlasti i donesen zakon o izborima za Europski parlament. (HIna)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene