Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Iz HDZ-a su poručili Vladi i Predsjedniku Republike neka prestanu s izazivanjem ideoloških i svjetonazorskih sporova te izmišljenim aferama kako bi skrenuli pozornosti s gospodarskih problema, upozorivši da se Hrvatska nalazi na listi konkurentnosti između Bocvane i Rumunjske.


'Pravi problemi su to što smo na zadnjoj listi konkurentnosti dospjeli između Bocvane i Rumunjske, a umjesto obećavanih povećanja drastično su smanjene investicije, dok je Hrvatska proglašena jednom od najugroženijih članica EU s obzirom da je svaki treći građanin u riziku od siromaštva', izjavio je na konferenciji za novinare potpredsjednik Hrvatskog sabora iz redova HDZ-a Željko Reiner.

Vezani članci Radovan Fuchs Ministar Fuchs o upadu antimaskera u školu: "Te svinjarije neće raditi! Ne mislim da ih treba tući, već pojačati represivne mjere" Andrej Plenković Plenković: "Kad Butković ode u kafiće u kojima diskriminiraju članove HDZ-a, pozovite župana pa mu objasnite što sve Vlada radi za naše sugrađane"

HDZ-ovci su prozvali vladajuće i zbog nepovlačenja novca iz fondova EU, masovne ekonomske emigracije mladih iz Hrvatske, zbog gotovo 400 tisuća nezaposlenih, pada BDP-a i povećanja javnog duga, a premijeru Zoranu Milanoviću i predsjedniku Ivi Josipoviću poručili su da bi se na toj razini trebali udružiti kako bi izvukli državu iz krize.

'Ne trebaju nam inozemni prognostičari da bismo vidjeli kakvo nas vrijeme očekuje, vidimo to i sami', naglasio je saborski zastupnik HDZ-a Goran Marić aludirajući na prognozu MMF-a za Hrvatsku. No, dodao je kako su upozorenja da će Hrvatska već sedmu godinu za redom imati gospodarski pad, vrlo ozbiljna. Hrvatska je, ističe Marić, odavno prošla optimalnu točku poreznog opterećenja. 'Ova je vlada stavila poreznu omču hrvatskom gospodarstvu i hrvatskom narodu', naglasio je Marić.

Josipović reagirao: Mikulić je zadužen za prljave poslove HDZ-a!

Posebne zamjerke je imao na račun Zakona o predstečajnim nagodbama, nazvavši ga 'primjerom kriptokomesarskog zakona' koji je, kako procjenjuje, doveo do diskriminacije u gospodarstvu koja je paralizirala ekonomsku aktivnost. Mjere koje vladajući donose su zakoni alijanse i kartelski zakoni koji pridonose isključivo interesnim grupacijama, a ne hrvatskom narodu i gospodarstvu u cjelini, rekao je Marić.

Ako Vlada ne poduzme strukturne prilagodbe Hrvatska će se naći u poziciji Grčke, o čemu govori i izvješće MMF-a, ocijenio je predsjednik HDZ-ovog Odbora za financije Đuro Njavro. 'MMF upozorava Vladu da će u ovoj godini pad BDP-a iznositi od minus 0,5 do jedan posto, a u idućoj godini, uz pretpostavku da ne bude negativnih događanja u svijetu, Hrvatska bi mogla očekivati dva posto rasta BDP-a što nije dovoljno ni da otplaćujemo kamate na svoje vanjske dugove, a ne da se smanji nezaposlenost i ubrza ekonomski rast', naglasio je Njavro.

Hrvatska ekonomija u ukupnoj snazi EU čini manje od jedan posto, a hrvatsko stanovništvo tek jedan posto u ukupnom stanovništvu, podsjeća Njavro. Ističe da svoj nacionalni i ekonomski prostor možemo štitit jedino radom na poboljšanju konkurentnosti Hrvatske u svakom području. 'Naći ćemo se pred dvojbom - ili će Hrvatski ekonomski prostor svojom pravnom i zakonodavnom stabilnosti privući industrijske investicije u Hrvatsku ili će još jedna generacija Hrvata ići trbuhom za kruhom po europskim zemljama', smatra Njavro. Naglašava kako od hrvatskog gospodarskog prostora treba stvoriti prostor pravne i porezne stabilnosti.

Hrvatska se, upozorava, treba također okrenuti i razvoju ekonomski dugoročno održivog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva jer imamo deficit u hrani. 'Hrvatsku poštansku banku treba upotrijebiti za podršku takve nove strukture u hrvatskoj poljoprivredi', mišljenja je Njavro. Prostor prosperiteta Hrvatske taj HDZ-ovac vidi i u smjeru razvoja obiteljskog turizma. Također, ističe, treba oživjeti velike investicije, primjerice iskoristiti geopolitički položaj Hrvatske te koristiti autoceste tijekom cijele godine povezujući ih s ostatkom jugoistoka Europe.

Upitan zašto HDZ ne podržava predloženi Zakon o radu, Goran Marić je uzvratio: 'Ovakav zakon je potcjenjivanje radnika i ozakonjivati nedostojne uvjete rada i sve pretvoriti u povremene poslove i prekovremeni neplaćeni rad HDZ nikad neće podržati.'
Ne treba mijenjati samo ekonomsku politiku nego treba mijenjati Vladu, zaključili su HDZ-ovci na konferenciji za novinare. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook