Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Radnici gube na pravima

HDZ: Vlada je bezglavo donijela Novi zakon o radu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst optužio je danas Vladu da je bezglavo donijela novi Zakon o radu(ZOR) kojim poslodavci ništa ne dobivaju, a radnici drastično gube na svojim pravima.

Predsjednik HDZ-ova Odbora za rad Boris Kunst optužio je danas Vladu da je bezglavo donijela novi Zakon o radu(ZOR) s kojim se, suprotno njihovu stavu, neće potaknuti gospodarstvo niti smanjiti nezaposlenost.
"Vlada i vladajući su bezglavo donijeli Zakon o radu i ni sami ne znaju što su time željeli postići, a sva javnost i socijalni partneri su protiv tog Zakona", izjavio je Kunst u novinarima u Središnjici HDZ-a, povodom današnjeg početka primjene zakona.

Pročitajte i ovo Ilustracija Potrošnja i investicije Što se događa s hrvatskim gospodarstvom? Objavljeni novi podaci o BDP-u Bombardiranje Ukrajine Dvije godine sukoba Rat koji je razorio živote i promijenio zemlju ne posustaje: "Nismo očekivali da će ih biti toliko"

"Poslodavci ništa ne dobivaju što se tiče poboljšanja poslovanja, a radnici drastično gube na svojim pravima", rekao je Kunst te napomenuo je kako je HDZ bio protiv zakona kod njegova izglasavanja u Saboru.

'Novim ZOR-om najmanje su zaštićeni mali poduzetnici'

Smatra kako se s promjenama u novom Zakonu o radu neće rjiješiti nezaposlenost i potaknuti gospodarstvo, ustvrdivši kako se gospodarstvo može potaknuti jedino gospodarskim mjerama, a ne smanjenjem radničkih prava. Nelogičnim smatra i da se u zemlji s velikom nezaposlenošću, koja na jesen može doseći brojku od 400.000 ljudi, radni tjedan uz preraspodjelu radnog vremena produlji na 50, odnosno 60 sati.

"Ne bi li bilo logično, ako stvarno dođe do potrebe povećanog posla kod poslodavca, da poslodavac uzme ljude sa Zavoda za zapošljavanje", kazao je Kunst, koji smatra da bi se Hrvatska trebala ugledati na prosjek radnog vremena u EU od 37 sati tjedno.

Upozorio je i na mogućnost manipulacije seljenjem radnika u povezana društva, a što, smatra, nije dobro riješeno novim ZOR-om. "Ako poslodavac ima povezano društvo izvan Hrvatske on može radnika preseliti i time ga na neki način kazniti. Također, može radnike preseliti u jedno povezano društvo, a imovinu u drugo", kazao je.

Protivnu Ustavu drži odredbu da u otkazni rok ulaze bolovanja, a neprihvatljivom smatra i diskriminaciju sindikata tako što nereprezentativni sindikati nemaju pravo na štrajk. "Ustav kaže da sindikalno organizirani radnici imaju pravo na štrajk", istaknuo je Kunst te upozorio i na diskriminaciju radnika zaposlenih u Agenciji za privremeno zapošljavanje.

 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene