Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na snazi od danas

'Novim ZOR-om najmanje su zaštićeni mali poduzetnici'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
S današnjim danom na snazi je novi ZOR. Dok je ministar Mrsić optimističan, poslodavci ipak vide manjkavosti zakonodavstva.

Od danas je na snazi novi Zakon o radu. Više od godinu dana trajale su pripreme oko spornog ZOR-a, a protive mu se sindikati, ali i poslodavci.

Pročitajte i ovo Ilustracija Zakon opasnih namjera HND protiv lex AP: "Intencija ovog zakona jest da se sakriju različite otimačine javnog novca i hajdučija" Sara Duvnjak i Zdravko Vladanović - 2 Traje javno savjetovanje Novi Zakon o upravljanju i održavanju zgrada: Hoće li stanarima olakšati ili otežati život?

Prema njemu, prekovremeni radni tjedan može trajati do 50 sati, a kolektivni ugovor može ga produljiti i na 60 sati. Kritičari zakona upozoravaju i da će se lakše dijeliti otkazi, a otkazni rok može početi i na bolovanju ili godišnjem odmoru.

Poslodavci upozoravaju da Vlada nije vodila računa o malim poduzetnicima. Ministar Mirando Mrsić pak najavljuje strože kontrole i veće ovlasti inspektorima rada.

Doznajte što se SUTRA mijenja u pravima radnika!

'Promjena Zakona o radu je išla za time da dinamizira tržište rada, da sačuva radna mjesta i omoguće lakše restrukturiranje i sve ono što smo promijenili ćemo pratiti i svakih 6 mjeseci o tome izvještavati javnost', kaže ministar Mrsić.

Poslodavci su pak drugačijeg mišljenja. 'Zakonodavac je najviše propustio zaštiti male poduzetnike, zašto u državi u krizi kakva je Hrvatska svugdje u svijetu najviše novonastalih mjesta događa se u malom poduzetništvu, gotovo 80 posto novonastalih mjesta', kaže Petar Lovrić iz HUP-a.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene