Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

HDZ od danas ima još jednog župana i ukupno 11 županija u kojima vlada. Sada je to i Sisačko-moslavačka županija kojom je donedavno upravljala Marina Lovrić Merzel.


HDZ je osvojio još jednu županiju. Atmosfera u stožeru bila je euforična. 'Operacija Maestral je završena. Ivo Žinić je završio operaciju maestral. Krenimo u nove pobjede, ja evo želim da čim prije krenemo i da vi izdate zapovijed za operaciju Bljesak, a onda neka Tomislav Karamarko bude Oluja. Živjeli i hvala svima', rekao je novi sisačko-moslavački župan Ivo Žinić.

Ekskluzivno: HDZ prvi, SDP opet drugi izbor Hrvatske

Vezani članci Novi detalji priče o Žinićevoj kući - 4 Priča o Žinićevoj kući ne prestaje šokirati: Tvrdi da se uselio u kolovozu '95., država tvrdi da je smještaj dobio još u travnju Kuća u kojoj živi Ivo Žinić Mislav Bago o slučaju Žinić: "HDZ-ovci su zgroženi". U međuvremenu otkriven još jedan nevjerojatan detalj afere

'Dvije i pol godine HDZ ne zna za poraz. Oni koji misle da Hrvatsku mogu ofarbati u crveno, vrijeme je da odu s hrvatske političke scene. Nikad Hrvatska neće biti crvena', rekao je ovom prigodom Tomislav Karamarko.

Zvoni li pak SDP-u na uzbunu zbog lošeg rezultata?

'Retorika spominjanja Maestrala, Bljeska, Oluje, ta jedna ratna retorika koja se koristila, mjerenje domoljublja, rodoljublja nekoga i na tome pokušaj mobiliziranja biračkog tijela je po meni vrlo opasna stvar', kaže poraženi Davorko Vidović.

A što kaže šef SDP-a?

'To nije loš rezultat, bitno da je stranka živnula. S obzirom na okolnosti koje su prethodile tim izborima, meni je drago da se stranka mobilizirala, da se radilo', rekao je Zoran Milanović.

Građani pak nakon još jednih izbora većinom malodušni, s tek ponekim optimističnim tonom. Mnogi na izbore nisu ni izašli, ne očekuju puno od nove vlasti. Kažu, naučili su na dosadašnjem primjeru.

'Predsjedništvo HDZ-a daje nedvosmislenu potporu Grabar Kitarović'

Možda baš ta malodušnost u jednoj od najsiromašnijih županija jest i razlog što je na izbore u drugome krugu izišlo manje od 35 posto birača. Najveći problem koji će pasti na teret novoj vlasti jest nezaposlenost.

'Svjestan sam i svi mi, svi moji suradnici da nas čeka težak i mukotrpan posao', kaže Žinić. Naglasak će, kaže biti na gospodarskom oporavku i zapošljavanju kroz poljoprivredu i turizam.

Pokušat će bolje iskoristiti i Europske fondove. 'Prvi potez mene kao župana će biti ukidanje onih famoznih savjetnika i savjeta, dakle 3 savjeta koji ovu županiju koštaju, građane ove županije koštaju 1,6 milijuna kuna na godišnjoj razini', rekao je novi župan.

Prvi veliki test mogao bi pak biti proračun. Nova pobjednička lista, naime, za sada nema većinu u županijskoj skupštini.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook